Musorujsag
Élő Eredmények

Mesébe illő sztori: a 2008-as pulóveres fiú visszatért!

Mesébe illő sztori: a 2008-as pulóveres fiú visszatért!

Auto Motor und Sport, Motorsport Week
Toto Wolff tizenéves kora óta ismeri Valtteri Bottast, ám még az F1 előtt sem látta olyan szinten versenyezni, mint a múlt vasárnapi Ausztrál Nagydíjon.

Melbourne-i vasárnapi győzelmével pályafutása során először vezeti a Forma–1-es bajnoki tabellát Valtteri Bottas. A finnek nagy szüksége volt a gyors sikerre a tavalyi nyeretlen szezonja után, győzelme pedig nemcsak őt, hanem főnökét, Toto Wolffot is felvillanyozta. Az osztrák 2017-es szerződéskötésükig a versenyző menedzsmentjének tagja volt, és mindig is szívén viselte Bottas sorsát. Ő segítette a Forma–1-be is a Williamsnél, ahol korábban résztulajdonos volt, és neki köszönhető az is, hogy Grove engedte őt kivásárolni a Mercedesnek Nico Rosberg váratlan 2016-os visszavonulása után. Wolff mindig is hitte, hogy nagy lehetőségek rejlenek Bottasban, ám az első két mercedeses évben sokak szemében inkább tűntek védelmező magyarázkodásnak a dicséretei.

Bottast a tavalyi kudarcok megváltoztatták, határozottabb, elszántabb és keményebb, mint valaha. Az őt jól ismerő főnöke azonban inkább visszaváltozásnak látja ezt. „2008-ban felhívott egy fiatal versenyző, és találkozni akart velem. Egy havas napon történt Bécsben. Egy fiú jött be hozzám pulóverben, kabát nélkül, és a tanácsomat kérte. Ez a fiú aztán a Forma–Renault-ba került, ahol olyan ellenfelekkel szemben dominált, mint Jean-Éric Vergne, Daniel Ricciardo vagy Roberto Merhi. Volt, hogy az egész mezőnyt lekörözte. Most ezt a Valtterit láttam viszont újra szombaton és vasárnap” – idézett múltat Wolff, hozzátéve: „Valtteri pályafutásának legtöbb versenyét láttam, minden kategóriában. És szerintem a mostani volt mind közül a legerősebb versenye.”

Túlmisztifikálni azért talán hiba lenne Bottas vasárnapi dominanciáját annak ismeretében, hogy csapattársa, Lewis Hamilton a 4. körtől sérült padlólemezzel, majd kedvezőtlenebb stratégiával versenyzett. Azt viszont tagadni sem lehet, hogy a melbourne-i győztes valóban átváltozott egy másik versenyzővé.

Hogy a 2008 óta eltelt időszakban hol volt ez a domináns Bottas, arra Wolff sem tud pontos választ. „Talán meg kellett emésztenie előbb a williamses éveket, aztán a sokkoló előléptetését a Mercedeshez. A múlt év végén egy kimerült ember vonult el téli szünetre, és az a fiatal 2008-as fickó tért vissza onnan. Amikor a karácsonyi bulinkról hazaindult, azt mondta, fáradt, muszáj kipihennie magát, mert az volt a lesz**abb féléve, amit valaha futott. Január elején pedig visszajött, és közölte: »Visszatértem!«”

Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

Wolff szerint ennyit jelent, ha valaki egy nagy pofon után újraértékeli önmagát, és változtat a gondolkodásmódján. „Tizenöt évvel ezelőtt kezdtem el versenyzőkkel dolgozni, és azóta próbálom megfejteni, mi játszódhat le az agyukban. De nem sikerül. Azok után szedte össze magát, hogy leírták, hogy nem hozta az elvárásokat az előző szezon második felében, és az egyik legdominánsabb győzelmet aratta, amit mostanában láthattunk. Ez megmutatja, mennyi erő van egy emberben, és hogy ez az egész mennyire fejben dől el.”

Bottas esetét példaértékűnek tartja. „Számomra ez egy mesés történet. Ne hagyd, hogy mások megtörjenek, higgy önmagadban – ő ezt hirdette egész hétvégén, és egyetlen olyan edzés nem volt, amelyen ne teljesített volna elég jól.”

Az F1 történetének 60. bajnoki éllovasa a legfontosabb győzelmének tartja a mostanit. „Ez összességében a negyedik győzelmem, és azok után, hogy 2018-ban egy sem jött össze, ez most még elégedettebbé tesz. Pályafutásom legjobb versenye volt. Most már csak azt kel elérnem, hogy a folytatás is ilyen legyen” – nyilatkozta.

Borítókép: Toto Wolff és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes)

További tartalmak