Whitingnak ajánlotta győzelmét Bottas

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tragikus hirtelenséggel, az Ausztrál Nagydíj előestjén eltávozó versenyigazgatójának, Charlie Whitingnak ajánlotta futamgyőzelmét az év első versenyét domináló Valtteri Bottas.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Valóságos sokként érte a hír a Forma–1 világát, hogy múlt szerdán elhunyt az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting, aki aznap délután még a futam helyszínén végezte munkáját – ahogyan tette azt az elmúlt években, évtizedekben minden világbajnoki megmérettetés alkalmával.


A szakember emléke előtt minden csapat és versenyző külön felirattal tisztelgett Melbourne-ben, a futam rajtja előtt pedig egyperces néma csenddel emlékeztek rá. A későbbi futamgyőztes, Valtteri Bottas aztán a hivatalos sajtótájékoztatón (ahol az első három helyezettnek kellett megjelennie) is megemlékezett az elismert versenyigazgatóról.


Amikor a leggyorsabb körért járó extra pontról, és az annak megszerzéséért folyó küzdelemről kérdezték a versenyzőket, válasza után Bottas kérdéssel fordult az újságíróhoz. „Ez volt mára az utolsó kérdés?” – érdeklődött a finn.


Miután tudatták vele, hogy nincs több, gyorsan megjegyezte. „Csak annyit akartam mondani, hogy köszönöm, Charlie. Ezt a győzelmet neki ajánlom, a munkáért, amit a Forma–1 érdekében végzett. Elképesztő érdemei vannak. Amit tett, az rendkívül sokat jelentett nekünk, versenyzőknek” – utalt többek között a biztonság terén tett előrelépésekre, melyeknek Whiting volt az egyik mozgatórugója.  
Charlie Whiting (Fotó: XPB) Charlie Whiting (Fotó: XPB)