Musorujsag
Élő Eredmények

Häkkinen: Bottasnak lökést ad a siker, érdekes évünk lehet!

Häkkinen: Bottasnak lökést ad a siker, érdekes évünk lehet!

F1i
A tavalyi szezont gyengén záró Valtteri Bottasnak komoly mentális lökést ad az Ausztrál Nagydíjon bemutatott domináns győzelem, valamint az, hogy a leggyorsabb körért járó pluszpontot is ő szerezte meg – véli a korábbi kétszeres világbajnok, Mika Häkkinen.

Az első hétvége alapján úgy tűnik, Valtteri Bottas tartja a szavát, és bátrabban, agresszívebben folytatja F1-es szereplését. A tavalyi kiábrándító szezon után egyfajta megújulást célba vevő, és a télen több önvizsgálatot is tartó pilóta Ausztráliában azonnal lerajtolta Lewis Hamiltont, majd domináns futamgyőzelmet aratott és kritikusainak is beszólt.

Teljesítménye sokakat meggyőzött – például honfitársát, Mika Häkkinent, aki úgy érzi, Bottasnak komoly pszichológiai lökést ad a magabiztos győzelem, valamint az, hogy a leggyorsabb körért járó extra pontért zajló „minicsatát” is ő nyerte a futam végén.

„Már a csapatrádióján is egyértelművé tette, hogy akarja azt az egy pontot, és bár az új versenymérnöke, Riccardo Musconi kérte, hogy vegye lazábban a dolgot, ő ráhajtott arra a pontra. Ahogyan a többiek is, de végül Valtteri szerezte meg. Ez újabb mentális lökés neki” – írta blogjában a finn klasszis. „Jó volt hallani azt a kis üzenetet a verseny után, amit a kritikusainak címzett. Tudja, hogy tehetséges, magára figyelt, jól kezdett és a negatívumokat pozitívummá alakítja.”

Mika Häkkinen (fotó: XPB) Mika Häkkinen (fotó: XPB)

Bottas a futam után élete legjobb versenyeként jellemezte az ausztrált, többen pedig megjegyezték, magához képest magasabb szinten vezetett, és úgy tűnik, sikerült is fejlődnie az előző években látott formához képest. Häkkinen szerint ez egyáltalán nem újszerű, hiszen sok versenyző van, akinek hosszabb időbe telik saját maximumának elérése.

„Néha több idő kell ahhoz, hogy elért a céljaidat a Forma–1-ben, mint az a többség gondolná. Nekem hét évbe tellett, hogy megszerezzem az első futamgyőzelmemet” – élt saját példával. „Valtterinek az idei a hetedik szezonja az F1-ben. A verseny után, a dobogón Mark Webbernek elmondta, hogy ez volt az egyik legsimább győzelme egész életében. Ismerem ezt az érzést. A siker hirtelen annyira természetesnek tűnik, de csak az út során megtanult leckékkel érheted el azt.”

Amennyiben Bottas a következő versenyeken is tudja ezt a formát hozni, Häkkinen szerint a szurkolók el lesznek kényeztetve, hiszen nagyszerű csatákat láthatnak majd. „Nagyon érdekes lesz megfigyelni, hogyan válaszol erre a teljesítményre Lewis Hamilton, hiszen jól tudjuk, hogy ő sosem akar második lenni, főleg akkor nem, ha a csapattárs az első. Lewis azt hiheti, hogy Valtteri sikere egyszeri volt, de ha ezt a teljesítményt meg tudja ismételni Bahreinben vagy Kínában, akkor nagyon érdekes lesz figyelni, hogyan változik a csapat. Ez a csata csak most kezdődik!” – fogalmazott.

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas és Max Verstappen (Fotó: XPB) Lewis Hamilton, Valtteri Bottas és Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak