Musorujsag
Élő Eredmények

Nem vette magára, mégis visszaszúrt Bottasnak a volt szponzor

Nem vette magára, mégis visszaszúrt Bottasnak a volt szponzor

GMM
Nem vette magára Valtteri Bottas futam utáni éles beszólását a finnt az év elején elhagyó szponzor, ám jelezte: a Mercedesnek és Lewis Hamilton balszerencséjének tulajdonítja a versenyző melbourne-i sikerét.

„Azoknak, akikre vonatkozik: ******tok meg!” – üzente kritikusainak Valtteri Bottas az Ausztrál Nagydíj megnyerését követően a levezető körben. Mint később kifejtette, spontán jött a tőle szokatlan stílusú és hangvételű beszólás, címzettjeit pedig nem nevezte meg, csupán kritikusokat emlegetett. „Elég sok van belőlük. Akikre vonatkozott, azok úgyis tudják, hogy nekik szólt” – jegyezte meg.

Kritizálókból valóban nem volt hiány a 2018-as nyeretlen szezonját követően. Köztük volt többek között a korábbi hűséges szponzora, a finn Wihuri Group is, mely 2017-ben a Williamstől a Mercedeshez követte a versenyzőt, komolyabb összeggel hozzájárulva a csapat költségvetéséhez. A cég idén januárban váratlanul bejelentette, hogy megszakítja együttműködését Bottasszal, mivel a versenyző nem tudott megfelelni az elvárásainak.

Vezetőjük, Antti Aarnio-Wihuri akkor kemény szavakkal indokolta döntésüket, kijelentve: „A befektetésünk mértékét és a megtérülést figyelembe véve, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább. Kiábrándító volt. Részben nem az ő hibája volt, hanem a csapaté és a technikai problémáké, de az év vége igen gyenge volt. Lewis Hamilton csapattársának lenni nem könnyű, de Valtteri másoktól is kikapott, és csak ötödik lett. Ez elég gyenge eredmény volt.”

Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA) Valtteri Bottas (Fotó: MTI/EPA)

Mindezek után nyilvánvalónak tűnt, hogy Bottas melbourne-i győzelme után a Wihurira is gondolt, amikor „baráti” üzenetét a csapatrádióba kiáltotta. A finn Ilta Sanomat meg is kérdezte az alapítót, mit szól a nyilvánosság előtt elejtett mondathoz, ám ő nem vette magára azt. „Nem kommentálnám Bottas megjegyzését. Ez az ő véleménye volt, és nem foglalnék állást ezzel kapcsolatban” – nyilatkozta Aarnio-Wihuri.

A hozzáfűzött megjegyzéseiből az azonban egyértelműen kiderült, hogy a felek már aligha nevezhetők cimboráknak… Megkérdezték például arról, meglepődött-e korábbi támogatottjuk sikerén. „Nem lepődtem meg. Tudtam, hogy a Mercedes jó formában van” – tulajdonította a sikert a csapatnak. Majd miután feltették neki a kérdést, az meglepte-e, hogy Bottas elsőre le tudta győzni Hamiltont, még hozzátette: „Nem. Hamilton autójának technikai problémái voltak már a rajttól.”

A szponzor véleménye Bottas képességeiről tehát sokat nem változott január óta . Bottas meg már megadta a válaszát – a pályán és a csapatrádióban egyaránt…

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak