Még a héten eldőlhet a Miami Nagydíj sorsa

Csütörtökön eldőlhet a Miami Nagydíj sorsa, a városi tanács ugyanis ismét szavazásra bocsátja, folytatódjanak-e a – jelenleg jegelt – tárgyalásokat a Forma–1 vezetőivel az általuk tervezett utcai futamról.

Miami városa (Fotó: MTI/EPA)

A Liberty Media a Forma–1 kereskedelmi jogainak megszerzése óta növelni akarja a sportág amerikai jelenlétét – többek között egy második ottani versennyel. Miután több helyszínt is szemügyre vettek, választásuk Miamira esett, ahol utcai versenyt rendeznének, erről azonban a mai napig nem sikerült megegyezésre jutniuk a város vezetőivel.


A városi tanács legutóbb tavaly szeptemberben tárgyalt az ügyről: akkor úgy határozott, halasztják a további egyeztetéseket. Ezek most folytatódhatnak, ha az illetékesek is egyetértenek ebben. Amennyiben zöld utat adnak az egyeztetéseknek, a projekt „új fázisba” léphet.
F1 flag, zászló, logo (Fotó: XPB) Fotó: XPB


A szervezők eddig több nehézséggel is szembesültek, a tervezett nyomvonal egy része ugyanis nem a városi tanács, hanem a Bayfront Park Management Trust jogkörébe tartozik, ráadásul egy helyi lakószövetkezet is a futam ellen lobbizott. Jó jel lehet, hogy a hírek szerint az utóbbi időben mindkét féllel sikerült előrehaladást elérni a versennyel kapcsolatos egyeztetések során.


Amennyiben a felek elmozdulnak a holtpontról, és közelebb kerülünk a versenyrendezéshez, a Liberty Media 2029-ig be szeretné biztosítani a miami futam jövőjét, ezzel garantálva, hogy évekig két hazai futamot is láthatnak az amerikai szurkolók.


Bár erről a lehetőségről konkrétan még nem beszéltek, azért többször elintették, arra az eshetőségre is készülnek, ha Miami nemet mond nekik, hiszen a háttérben több másik helyszínt is vizsgálnak. Fölmerült például Las Vegas is, szintén egy esetleges utcai futam otthonaként (az ilyen jellegű pályák egyébként is prioritást élveznek a Libertynél).
Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja (Fotó: Gilbert / xpb.cc) Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja (Fotó: Gilbert / xpb.cc)