Mercedes: Mi vagyunk kihívók

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff a Bahreini Nagydíj előtt is igyekszik levenni a nyomást csapata válláról, mégpedig a tőle megszokott óvatos nyilatkozattal: szerinte továbbra sem ők a favoritok. A Ferrari eközben jelezte, történtek javítások a kiábrándító szezonnyitó óta.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

A meggyőző teszteredményeknek köszönhetően sokan a Ferrarit tartották az Ausztrál Nagydíj fő esélyesének, erre pedig a Mercedes még rá is tett egy lapáttal, hiszen folyamatosan úgy nyilatkoztak, a vörösök előttük járnak. Ehhez képest Melbourne-ben kettős Mercedes győzelem született, a Ferrari pedig a dobogóról is leszorult (Max Verstappen lett a harmadik a Red Bull-lal).


A németek ráadásul komoly előnyt dolgoztak ki üldözőikkel szemben, miközben a Ferrari látványosan nem találta a barcelonai formát, nem meglepő tehát, hogy Bahrein előtt már inkább őket tartják esélyesnek. Sportigazgatójuk azonban továbbra is igyekszik óvatosan nyilatkozni.


„A maximális 44 pont begyűjtése csodálatos eredmény volt a szezonnyitón. Ennél jobb kezdést nem is kívánhattunk volna magunknak” – kezdte Wolff. „A csata viszont csak most kezdődött. A Ferrari mindent elkövet majd azért, hogy visszavágjon, Melbourne-ben pedig láthattuk, hogy a Red Bullnak is lesz beleszólása a harcba. Barcelonában a teszteken láttuk, milyen potenciál van a Ferrari csomagjában, szóval most erősebben térnek majd vissza. És a Red Bull is harcban lesz.”
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: Mercedes) Mercedes (Fotó: Mercedes)


„A bahreini futam teljes más lesz, ahol a hétvége különleges kihívásokat tartogat különböző körülmények között. Az első és a harmadik edzést nappal tartják, a második edzést, az időmérőt és a futamot pedig este, hűvösebb időjárási viszonyok között. Ezek a változások eléggé megnehezítik a beállítások kiválasztását. A tesztek után úgy éreztük, mi vagyunk a kihívók. Bármilyen is volt a melbourne-i eredmény, nem változtattunk a gondolkodásmódunkon. Egy futam nem fogja meghatározni az egész év erősorrendjét. Keményen kell dolgoznunk” – tette hozzá.


Ami az ellenfelet illeti, a Ferrari már a kiábrándító kezdés után hangsúlyozta, ki fogja vizsgálni a hétvégén gyűjtött adatokat, és mindent elkövet azért, hogy Bahreinben erősebben térjen vissza. Azóta több forrás is arról írt, sikerülhetett megtalálni a gyengélkedés okát, és sejtik, mit kell tenniük ahhoz, hogy többet ki tudjanak hozni csomagjukból, melyben ahogyan azt a teszteken is láthattuk, valóban több potenciál rejlik.


Csapatvezetőjük, Mattia Binotto a hétvége előtt külön kiemelte, nagyon fontos, hogy visszavágjanak a második fordulóban, és bár ő is igyekezett visszafogottan nyilatkozni, elhintette, valóban voltak korrekciók a két futam közötti időszakban. „A bahreini pálya nagyon eltérő az ausztráltól. A tapadás és a fékezés is kulcsfontosságú lesz” – vetítette előre. „Csapatként be kell bizonyítanunk, hogy megértettük, és javítottuk azokat a problémákat, melyek miatt Ausztráliában gyengélkedtünk, és nem tudtuk kihozni a legjobbat az autóból. Látni fogjuk, milyen hatással bírnak majd a korrekciók. Persze tudjuk, az ellenfelek ismét erősek lesznek. Ezt szem előtt tartva térünk vissza a pályára!”
Charles Leclerc (Fotó: Ferrari) Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)