Musorujsag
Élő Eredmények

Villeneuve: Kubica visszatérése árt az F1 hírnevének

Villeneuve: Kubica visszatérése árt az F1 hírnevének

F1i.com
A versenyző szemszögéből elismerésre méltó eredménynek tartja, az elérhetetlen F1-ről mégis rossz üzenetet közvetít Robert Kubica visszatérése az 1997-es világbajnok szerint.

A lengyel versenyző számára Ausztrál Nagydíj volt az első Forma–1-es futam a 2011 februárjában történt súlyos ralibalesete óta. Robert Kubica mind az időmérő edzésen, mind a versenyen utolsóként zárt, szombaton és vasárnap is súlyos vereséget szenvedve csapattársától, George Russelltől. A kvalifikáción azért nem volt esélye a javításra, mert a Q1 hajrájában falhoz csapta Williamsét és defektet kapott, míg a futamon már a rajt után ütközött Pierre Gaslyval, aki levitte az első légterelőjét.

Kubica a hétvégéje után nem titkolta, szombati teljesítményével nem volt elégedett, ám a versenyen szerinte jó munkát végzett a helyzetéhez viszonyítva. Magának viszont még időt kért, hiszen a téli teszteken szinte alig volt lehetősége megismerkedni új autójával, és még a hosszú kihagyás miatt is lenne mihez alkalmazkodnia.

Az őt már a visszatérési próbálkozásai alkalmával előszeretettel kritizáló Jacques Villeneuve érezhetően nem akar időt adni az őt 2007-ben a BMW-Saubertől kitúró lengyelnek, mi több, a holland Formule 1 című lapnak kijelentette, a kategóriára nézve károsnak tartja a kar- és kézsérülése miatt nagyrészt egy kézzel vezető Kubica jelenlétét…

Jacques Villeneuve (Fotó: XPB) Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)

Mint mondta, egyfelől nagyon is megérti korábbi kollégája igyekezetét, és becsüli is őt az erőfeszítéseiért. „Természetesen nagy eredmény Kubicától, hogy ennyi év után visszatért. Ez egészen hihetetlen. Ha csináltál korábban valamit, amit szerettél, de elvették tőled, akkor tudod, hogy mit vesztettél. Elkezdesz keményebben dolgozni, hogy visszakapd, és abban is biztos vagyok, hogy mindent el fog követni, hogy a csúcson maradhasson. Én is ugyanezt tenném a helyében. Sosem hagyhatsz ki egy lehetőséget” – közelítette meg Kubica szemszögéből a visszatérést az F1-ből való kikerülése után a visszatérésért szintén küzdő kanadai.

A királykategória és annak hírneve szemszögéből nézve ugyanakkor problémásnak látja, hogy valaki egy jelentős sérüléssel is a mezőny tagja lehet. „Szerintem ez borzasztó, nem tesz jót a sportágnak. Már tavaly is elmondtam ezt, és nem fogom megváltoztatni a véleményem: a Forma–1-nek a versenyzés csúcsát kéne jelentenie, a királykategóriát. Nem tesz jót neki, ha valaki egy fogyatékossággal is részt vehet benne. A Forma–1-nek nem, más kategóriának talán igen. A Forma–1-nek nehéznek kell lennie, szinte elérhetetlennek. Robert visszatérése nem a megfelelő üzenet” – vélekedett a szókimondó 1997-es világbajnok.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak