Egy „gyanús” találkozó, egy sosemvolt F1-es lázadás…

Egy nem is annyira titkos megbeszélés egy nem is annyira létező kalózszéria indításáról – Bernie Ecclestone nem fogy ki a kézigránátokból…

Lawrence Stroll és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Kedden Londonban ülésezik a Forma–1-es Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság, ahol a sportág vezetői a csapatok elé tárják a 2021-es szabályreformokkal kapcsolatos részletes terveiket. E találkozót némi hangoskodás vezette föl: több istálló is jelezte, ha az F1 nem teremt megfelelő feltételeket az új szabályciklusra, kilátásba helyezi a királykategória elhagyását. Korábban a Ferrari fenyegetett ezzel, aztán a Red Bull, a Renault, majd a McLaren is a kivonulásának lehetőségéről nyilatkozott.


Mindezek után az ausztráliai paddockban két hete híre ment, hogy egyes résztvevők már egy lehetséges ellensorozat indításának lehetőségéről is egyeztetni kezdtek, mégpedig a korábbi Forma–1-es vezér, Bernie Ecclestone közreműködésével. Az Auto Motor und Sport már a múlt héten beszámolt arról, hogy februárban a svájci Gstaadban sor került egy találkozóra, melyen Ecclestone mellett két csapatfőnök, a mercedeses Toto Wolff, valamint a Racing Point irányítását tavaly átvevő Lawrence Stroll is jelen volt, a Ferrari korábbi elnökének, Luca di Montezemolónak a társaságában.


Ecclestone most a RaceFans című blognak azt állította, e megbeszélésükön valóban egyeztettek egy kalózsorozat indításának lehetőségéről, jóllehet, az F1-től való elszakadást túl nagy falatnak tartja ahhoz, hogy csak úgy belevágjanak. „Nem gondolnám, hogy ez valaha is meg fog történni. Nem hiszem, hogy elérhető mindenki egyetértése. A szervezőknek is bele kéne menniük, mindenkinek az áldását kéne adni rá. Az a gond ezekkel a dolgokkal, hogy az emberek csak ülnek és beszélnek, beszélnek, beszélnek, de amikor dönteni kéne, van egy csomó hiányzó ember” – fogalmazott Ecclestone szkeptikusan.
Bernie Ecclestone (Fotó: XPB) Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)


A találkozó további érintettjei eközben határozottan cáfolják, hogy titokban F1-es fölkelés készül, és kalózsorozatot tervezgetnének. A Racing Point szóvivője a pletykákra reagálva a RaceFansnek elmondta: „Gstaadban csak pár barát találkozott. A szakadár bajnokságról való találgatás badarság.”


Toto Wolff az Auto Motor und Sportnak eközben arról beszélt, a véletlennek is szerepe volt abban, hogy ők négyen összeültek Svájcban. „Lawrence Stroll meghívott engem Gstaadba. Bernie-nek van ott egy faháza, és úgy adódott, hogy valamennyien ott találkoztunk. Ez a kalózsorozatos dolog egy marhaság. Teljes mértékben támogatni fogjuk a Libertyt a Forma–1-es programjában” – tisztázta a Mercedes csapatfőnöke.


Korábban éppen Wolff nyilatkozta Bernie Ecclestone-ról, hogy még távollétében is előszeretettel hajigál kézigránátokat az F1-es paddockba, ha kell akár az óceán túlpartjáról, csak hogy okozzon egy kis zűrzavart. Talán most sem véletlen, hogy a brit éppen a találkozójuk hírének kiszivárgása után, és pont a londoni csúcstalálkozó előtt „erősítette meg” az ellenszéria tán sosemvolt hírét.


Van, hogy a néma az F1-es paddockban meséli a süketnek, hogy a vak látta szaladni a sántát...