Musorujsag
Élő Eredmények

Mi köze a Római Birodalomnak a Mercedes uralmához..?

Mi köze a Római Birodalomnak a Mercedes uralmához..?

Motorsport-Total. Süddeutsche Zeitung
Mi köze a Római Birodalomnak és a dolgozók által kapott laminált papíroknak a Mercedes álságosnak látszó szerénységéhez? A bajnokcsapat titka a részletekben és a módszerességben rejlik!

 

„Továbbra is kihívóknak tekintjük magunkat” – jelentette ki fölényes ausztráliai győzelmük dacára a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff Bahrein előtt. Lehet megmosolyogtató blöffnek, akár egyfajta képmutatásnak is nevezni ezt a már téli szünetben is a Ferrarit favoritnak kikiáltó csapat részéről, Wolff szavai azonban egyfajta szemléletmódot, a 2014 óta veretlen gárda filozófiáját is tükrözik: a vereség lehetőségére való felkészüléssel tartják magukat mindig éberen.

Hogy mennyire tudatos stratégiáról van szó, azt Wolff a Süddeutsche Zeitungnak adott év eleji interjúja is megmutatja. A csapatvezető ebben elárulta, a Mercedes olyannyira meghatározónak tartja, hogy a csapat tagjai fejben megfelelő állapotban legyenek, hogy nem restek még szokatlannak tűnő helyekről sem segítséget kérni. Például hadászati stratégáktól.

„A Római Birodalom egy jó példa, amit gyakran emlegetünk is” – mesélte. „Rendszeresen együttműködünk egy hadászati stratégával, aki ezt a példát gyakran emlegeti nekünk. Oka van annak, hogy egyetlen sportcsapat sem nyer meg minden nemzetközi szintű bajnokságot, amelyben csak elindul. A rómaiak mindig abból indultak ki, hogy az ellenfeleik egyenrangúak velük. Sosem engedtek ki. A dekadencia és az arrogancia lehet ugyanis ennek a következménye.”

Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)

Wolff szerint ez a fajta alázatosság a kulcsa a sikerszériák elnyújtásának éppúgy, mint a nagy birodalmak fenntartásának. „A rómaiak sosem helyezték magukat a csúcsra, mert onnan már nincs mit meghódítani. És ha már nincs mit meghódítani, akkor megelégszel önmagaddal, a birodalom pedig összeomlik. És mivel az emberek mindig magukkal foglalkoznak, belső harcok is kialakulhatnak” – mutatott rá az ellentétes hozzáállás veszélyeire.

Hogy Wolff mennyire tudatos és kiművelt a menedzsment terén, azt a tettei mellett az eredményei is bizonyítják. Bár a Mercedes nyerő gépezetét nem ő, hanem Ross Brawn rakta össze, a sorozatos címvédések legalább olyan nehéz feladatot jelentenek, mint a győztessé válásé. Az osztrák ezen a téren tökéletesen helyt állt eddig.

És továbbra is minden erőfeszítésével azon van, hogy fenntartsa a csapata lendületét. „Ez a tíz bajnoki cím nagy dicsőség, és egyáltalán nem magától értetődő. De muszáj megfelelő célokat magunk elé tűznünk. Kell, hogy legyen elég energiánk, ami az egész csapatot átjárja. Ennek érdekében intenzíven foglalkozunk a pszichológiával és a dolgozóink kondicionálásával. Mi motiválja az embert? Mi motivál részlegeket? Mi motivál egy csapatot? Minden ember más. Van, akit csak a pénz motivál, másokat a döntés szabadsága. Olyan is van, aki elismerést akar csapaton belül, és olyan is, akit agyon kell dicsérni. Fontos a munka és az élet egyensúlyban tartása is, ha mondjuk valaki több időt akar tölteni a családdal és a barátokkal.”

Toto Wolff (Fotó: XPB) Toto Wolff (Fotó: XPB)

Wolff kínosan ügyel ezen igényekre, és megvannak a maga módszerei a megfelelő hangulat és motiváció fenntartására is. „Nálunk valamennyi dolgozó megkapja a vállalat céljait, valamint az ő személyes céljait egy papíron. Kinyomtatjuk és lamináljuk, hogy mindig magánál tarthassa” – mondott egy példát.

Megmosolyogtató blöff? Túlzó óvatosság? Egy zsinórban ötször duplázó csapatnál már nem lehet véletlenekről beszélni, csak tudatosságról, tervezésről és bevált módszerről.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak