Alonso a dűnék között: túl az első terepralis teszten! (fotókkal)

Teljesítette első terepralis tesztjét Fernando Alonso a Toyotával. Már értékelte is az új élményt.

Fernando Alonso (Fotó: Toyota)

A hét elején híre ment, hogy Fernando Alonso szerdán vagy csütörtökön Dél-Afrikában beül a Toyota Dakar-ralira kialakított Hilux versenygépébe, és megkezdi az ismerkedést a tereprali világával. Az erről beszámoló RaceFans akkor még titkos tesztet említett, ám azok után, hogy kiszivárgott a híre, a Toyota Gazoo Racing szerdán hivatalosan is megerősítette, hogy sor került a próbára, sőt képeket is közölt róla.


A kétszeres Forma–1-es világbajnokot a Dakar 2009-es győztese, Ginier de Villiers látta el tanácsokkal, aki maga is pályaversenyzéssel foglalkozott, mielőtt átnyergelt a ralis szakághoz. „Ez egy szórakoztató nap volt” – nyilatkozta a sivatagi teszt után Alonso. „Kicsit lassan kezdtünk, aztán körről körre gyorsultam. Egyre magabiztosabb lettem, de szoknom kellett, főleg a buckákat. Fel kellett mérnem, milyen magasak, és milyen tempóval hajthatsz át rajtuk. Az autó nagyszerű volt, remek tapadással, remek egyensúllyal, erős, a fékezésnél is hatékony. Elképesztő volt, nagyon boldog vagyok!”


„Kipróbáltam már különböző kategóriákat és autókat az elmúlt két évben, és ez most nagyon más volt, mint amit megszoktam a vezetés szempontjából. De élvezetes volt. Más, érdekes. Az autó erőszakosabb volt, mint amit megszoktam, de jól szórakoztam. És a meleg ellenére egészen jól éreztem magam az autóban, talán jobban is, mint gondoltam előzetesen– tette hozzá.
Fernando Alonso terepralis tesztje a Toyota Hiluxszal(Fotó: Toyota) Fernando Alonso terepralis tesztje a Toyota Hiluxszal (Fotó: Toyota)


„Nem gyakran ül az autódban egy kétszeres F1-es világbajnok egy ilyen terepen! Nagyon aggódtunk, mert szerettük volna, ha minden tökéletes, és ez egy különleges nap volt– nyilatkozta a rendhagyó tesztről a Toyota csapatmenedzsere, Glyn Hall.


Alonso alkalmi segítője, De Villiers hozzátette: „A Kalahári sivatagban vagyunk, itt nem számítasz egy F1-es világbajnok felbukkanására... Nagyszerű, hogy Fernando eljött ide, hogy kipróbálja velünk a Hiluxot. Ez a legjobb, ha valami újra és teljesen másra vágyik. Csak meg kell szokni a terepet, kiszámítani az ugrásokat, a dűnéket. Ehhez még nincs hozzászokva.


Alonsót már korábban hírbe hozták a terepralival, egyesek szerint az őt a sportautó-világbajnokságban (WEC) foglalkoztató Toyota szeretné, ha 2020-ban akár el is indulna velük a Dakaron, mivel jelenléte értékes lenne marketingszempontból. A versenyző egyelőre nem erősítette meg, hogy vannak ebbéli tervei, arra viszont már tett utalást, hogy a pályaversenyzés világán kívül is kipróbálná magát.


A barcelonai F1-es téli teszteken tett látogatása alkalmával arról is beszélt, hogy sokféle versenyre kapott felkérést az utóbbi hónapokban az F1-es visszavonulása után, ám az Indy 500-as és a WEC-es elfoglaltságai miatt ezekre eddig nemet mondott. A felröppenő pletykák kapcsán hozzátette ugyanakkor: „Minden pletykaként indul, aztán egyes főnökök és szervezők olvassák őket, majd felhívnak engem, megkörnyékeznek, és próbálnak meggyőzni. Én sok mindenre nyitott vagyok. Daytona megnyerése jó volt, és jó lenne további hasonló sikereket elérni.”


Képek Alonso terepralis tesztjéről:


Fernando Alonso és Giniel de Viliers (Fotó: Toyota)