Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso visszatér: a McLarennel tesztel Bahreinben!

Alonso visszatér: a McLarennel tesztel Bahreinben!

McLaren
A McLaren megerősítette, már a jövő héten visszatér a Forma–1-be Fernando Alonso – igaz, csak egy teszt erejéig.

A wokingiak a téli tesztek alkalmával tették hivatalossá, hogy a királykategóriától a múlt év végén elköszönő Fernando Alonso tanácsadóként és nagykövetként továbbra is F1-es csapatuk alkalmazásában áll, és e minőségében még az idén ki fogja próbálni az autójukat. Tekintve, hogy mivel csak két szezonközi tesztet rendeznek, és a csapat a hivatalos gumitesztnapját is ezek keretében ejti meg, csak két opció állt rendelkezésre: vagy a bahreini, vagy a barcelonai kétnapos gyakorláson kellett visszatérnie a spanyolnak.

Utóbbi helyszínre viszont ő már nem fog tudni elutazni, hiszen amíg az F1-es gárda a katalán pályán rója a köröket, Alonso már az Indy 500-as versenyére edz Indianapolisban. Emiatt csak az volt a kérdés, sor kerül-e a spanyol bahreini tesztjére – a csapat pedig csütörtökön meg is adta a választ: sor kerül!

A McLaren jövő kedden és szerdán egyszerre két autóval fog körözni Szahírban, mivel egyik gépüket a Pirelli gumifejlesztéseihez bocsátják rendelkezésre. Ennek köszönhetően Alonsót mindkét napon látni fogjuk: kedden egész nap ő tesztel a Pirellinek, szerdán pedig Carlos Sainz délelőtti menetét követően délután rátesz még egy fél napot a gumitesztekre. A McLaren ezzel a Pirelli igényeit is kielégíti: a gumicég a téli szünetben arra kérte a csapatokat, ha lehetséges, rutinos versenyzőket ültessenek autóba az efféle fejlesztések alkalmával.

Fernando Alonso (Fotó: XPB) Fernando Alonso legutóbb egy tavalyi bahreini PR-napon vezetett F1-es autót (Fotó: XPB)

Alonsónak tehát egyelőre csak gumiteszt jut, ám az MCL34-es fejlődéséről, valamint az új Renault-motorról így is el fogja tudni mondani a tapasztalatát, a konstrukciót össze fogja tudni hasonlítani a 2018-assal, amit a két állandó versenyző közül csak Norris próbálhatott ki pár szabadedzésen.

A valós tesztmunka eközben a két állandó versenyzőre vár. Kedd délelőtt Carlos Sainz, délután Lando Norris ül autóba, míg szerdán egész nap Norris rója majd a köröket a másik narancsszínű géppel. A brit egyébként hivatalosan még fiatal versenyzőnek számít, hiszen megfelel az FIA kritériumának: az elmúlt két évet tekintve nem rajtolt kettőnél több F1-es versenyen. Ezért ő most nem az állandó versenyzőnek járó két tesztnapot fogyasztja.

Hasonló trükkel él a Toro Rosso is: Bahreinben Alexander Albon hivatalosan fiatal versenyzőként teljesíthet két tesztnapot, így papíron Barcelonában ő és Danyiil Kvjat is állandó versenyzői minőségben ülhet majd autóba, anélkül. Csapatuk így megkerülheti a szabályokat, és nem szükséges lehetőséget adnia a mezőnyt nem erősítő versenyzőknek.

190328_F1_KOZVETITESEK_M4

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak