Alonso: Nem hiányzik az F1, csak a McLarennek segítek

Fernando Alonso a jövő heti tesztje ellenére nem tervezgeti az F1-es visszatérését, és még csak nem is hiányolja a királykategóriát. Csupán a McLarennek akar segíteni.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

A McLaren csütörtökön jelentette be, hogy a jövő heti bahreini kétnapos teszten Fernando Alonsót is autóba ülteti. A spanyol mindkét napon a Pirelli gumitesztjében segédkezik, miközben a másik autót Carlos Sainz és Lando Norris vezeti – kedden a teljes nap a kétszeres bajnoké, szerdán pedig a délután.


Alonso Bahreinben tölti a hétvégét, és figyeli volt csapata munkáját. „Része vagyok a csapatnak, elköteleztem magam feléjük. Tavaly arról állapodtunk meg, hogy jó lenne megtartani a kapcsolatot az F1-gyel, miközben együtt csináljuk az Indy 500-as projektet. Kihozzuk a maximumot minden lehetőségünkből. Bárhogyan is tudok, örömmel segítek a csapatnak” – fogalmazott. „Kedden és szerdán is autóba ülök, de remélhetőleg vasárnapig is tudok adni pár tippet, ha látok valamit a versenyen, vagy a beállítások tekintetében, vagy hallok valamit a rádióban a versenyzőktől, és én másképp értelmezem, mint a mérnökök. Ez nem csak a tesztről szól, bármiben segítek. És örömmel teszem.”


Elsősorban a csapat kérése miatt ül vissza az F1-es autóba, nem azért, mert megvonási tüneteket érzékel, és nem is azért, mert így próbálja élesen tartani magát egy esetleges visszatérésre. „Nem igazán hiányzik az F1 jelenleg. Beszéltünk a csapattal a téli tesztek alatt, hogy lenne-e értelme vagy haszna tesztelnem az autót a szezon valamely pontján, és a csapat úgy döntött, hogy ez lesz a legjobb pillanat erre, hiszen nem veszek el időt a versenyzőktől, akik a csapattal fejleszthetnek. A Pirellivel elsősorban a gumikat teszteljük, de talán némi képet kapok arról, hogy milyen az autó idén. Remélem, hogy produktív teszt lesz számunkra.”


Miután korábban említette, hogy pár éven belül akár vissza is térhet, megkérdezték tőle, származik-e előnye abból, hogy 2020-ra fejleszt gumikat. „Nem hiszem. Nem hinném, hogy több körre lenne szükségem. Ez most az idei munka része, és én boldog vagyok. Versenyző vagyok, így valahányszor vezethetek egy autót, az jó érzés, ezért örömmel teszem” – hárította a fölvetést.


190328_F1_KOZVETITESEK_M4


Azt is tisztázta, hogy visszatérésének csekély a valószínűsége. „Tavaly már elmondtam, és Barcelonában meg is ismételtem: nem kívánok visszatérni. Amikor tavaly elbúcsúztam, azért tettem, mert a pályafutásom ezen fejezete már teljes, és többet értem el az F1-ben, mint amiről valaha álmodni mertem. Nagy lehetőségeim adódtak az F1-en kívül arra, hogy valami példanélkülit tegyek, ezért döntöttem így.”


Azért azt hozzátette, a véleménye még változhat. „Nem tervezek visszajönni, de ha valami történik, ha adódik egy nagy lehetőség, megfontolom. Nem zártam még be száz százalékig az ajtót semmi előtt a jövőt illetően. Nem hiányzik igazán az F1, nagyon elfoglalt vagyok jelenleg. Talán ha otthon pihennék, másképp látnám, de teszteltem, felkészültem különböző dolgokra, és nem sok időm van ezeken kívül.”


Noha a héten már Dakar-autót is tesztelt a Toyotával, a jövőbeni terveiről még nem szolgált új hírekkel, és nem tekint fél évnél távolabbra sem – legalábbis hivatalosan. „Mindig vannak kihívások odakint. Még ha el is értél egy célt, mindig lesz másik. Meglátjuk. Eddig jó volt a szezonom a daytonai és sebringi győzelmeimmel. Utána jön még az Indy és Le Mans, aztán meglátjuk, hogy alakul.”