Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Verstappen nélkül rosszabb lett volna?

Red Bull: Verstappen nélkül rosszabb lett volna?

Sky Sports, RaceFans, Motorsport-Total, Speedweek
Formán kívül a Red Bull, formán kívül Pierre Gasly – mi történik az ennél sokkal többet váró osztrák csapatnál?

„A Red Bull még hálás is lehet Maxnak. Csak az ő pluszának köszönheti, hogy nem fest rosszabbul a kép” – jelentette ki Nico Rosberg a bahreini időmérő edzés után. Max Verstappenre célzott, aki nagy hajrával megmentette az 5. rajtpozíciót, így megakadályozta, hogy a középmezőny legjobbjai szégyenszemre hátrébb taszítsák csapatát a rajtrácson. Nem sokon múlt, csak 0,005 másodperccel előzte meg Kevin Magnussent.

Hogy a Haas (és a McLaren) ennyire közel volt hozzá, valamint hogy csapattársa, Pierre Gasly második Red Bull-os időmérőjén sem tudott a Q3-ba jutni, mindent elmond a Red Bull szahíri helyzetéről. Helmut Marko már a hétvége előtt elismerte, hogy a karosszériájuk még nem állt össze, hála a balesetek miatt félresiklott tesztnapjaiknak, pénteki edzésnapjukon pedig azt ecsetelte a csapat tanácsadója, hogy éppen a jó egykörös tempóhoz szükséges lágy gumi jelenti a gyenge pontjukat, melyen képtelenek kihozni a maximumot a csomagjukból.

A helyzetükön szombatra nem sokat tudtak javítani, és ahogy már Ausztráliában, úgy most is eltévedtek a beállításokkal. A különbség annyi, hogy míg két hete az időmérő előtti utolsó pillanatban korrigálni tudtak, most nem jött a fordulat. „Már eleve bizonytalanok voltunk a várakozásokat illetően, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Végig szenvedtünk az autó egyensúlyával, sosem voltam elégedett az autóval. Az időmérőn sem. Nem lett meg a tökéletes beállítás, sokat csúszkáltam, de a legtöbbet hoztuk ki belőle. Elégedett vagyok az ötödik hellyel, mert lehetett volna ennél rosszabb is. De azzal nem lehetek elégedett, amit ma mutattunk” – értékelt kritikusan Verstappen.

Max Verstappen (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A csak a 13. helyen záró, a Q2-ben csapattársától 0,4 másodpercet kapó Gasly szenvedése még szembetűnőbb volt. A francia eleve nem illeszkedett még be annyira a Red Bullnál, hogy tartani tudja a lépést Verstappennel, és a tapasztalatkülönbség a vártnál gyengébb autóban még inkább kiütközik. „Már a hétvége kezdetétől szenvedtünk, különösen nálam volt gond az autó hátuljával. Sok mindent megpróbáltunk, de nem igazán javultunk. Melbourne még rendben volt, ezen a hétvégén viszont nem éreztem jól magam a volán mögött, főleg a hátsó rész miatt. A kerék kipörgött, eléggé kiszámíthatatlan volt. Nem tudtunk összerakni mindent, és amikor ennyire szoros a versengés, hat tized sokba kerül” – magyarázta csalódottan Gasly.

A sors iróniája, hogy tavaly a szintén Honda-motoros Toro Rossóval Bahreinben érte el a legjobb eredményét (4. hely), miközben idén a Honda-motoros Red Bull-lal a top 10 is nagy falatnak bizonyult számára. „Tavaly úgy éreztem, bármit megtehetek az autóval, amit akarok, most viszont nem vezethetek úgy, ahogyan szeretnék. Próbálkoztam dolgokkal az időmérőn, de nem javult a helyzet. Időre van szükségünk a mérnökökkel, hogy lássuk, hogyan válhatnék stabilabbá, vagy hogyan tudnám legalább kiszámítani, hogy mi fog történni. A kiszámíthatatlanság nehezíti meg az életemet.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Szavaiból az derül ki, hogy akár a Honda-motor kalibrálásával is lehetnek problémák. „A gázra lépek, de az autó ideges lesz hátul, túlmelegíti a gumikat a kör során, és ettől nő a gumikopás mértéke. Több dolgon múlik, és hólabdaeffektus indul el: minél többet csúszkálok, annál kevesebb lesz a tapadásom. Max pillanatnyilag elégedettebb, még ha nem is tökéletesen. Én nem csinálhatom azt, amit akarok a kanyar közepén és a kijáratánál.”

A csapat most a pénteki hosszú etapjaiba kapaszkodik. A közepes gumin már a nyitónapon elégedettek voltak a tempójukkal, mely a Ferrariéhoz hasonló volt, a Mercedesénél kicsivel gyorsabb. „Valahogy egész hétvégén képtelenek voltunk működésre bírni a lágy gumit. Most abban bízom, hogy a versenyen a közepes gumin sokkal versenyképesebbek leszünk” – reménykedett Verstappen.

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak