Musorujsag
Élő Eredmények

„Bocs, hogy megelőzlek” – Hamilton átérzi a peches Leclerc helyzetét

„Bocs, hogy megelőzlek” – Hamilton átérzi a peches Leclerc helyzetét

Sky Sports, Motorsport-Total
A Mercedes és Lewis Hamilton is elismeri, Charles Leclerc érdemelte volna a bahreini győzelmüket. A címvédő még bocsánatot is kért a ferraristól, hogy megelőzte…

Nem így tervezte megszerezni Lewis Hamilton a szezonbéli első győzelmét. A Ferrarikkal szemben szombaton jócskán alulmaradó Mercedesnek nem sok esélye volt a bahreini győzelemre, az ugyanis már Charles Leclerc zsebében volt. Aztán jött a Ferrari ERS-hibája, és kicsúszott onnan, az ötszörös világbajnok pedig fölvette az aszfaltról, és maga vágta zsebre.

Amikor utolérte és a célegyenesben kikerülte a peches monacóit, Hamilton bal kezét fölemelve kért elnézést az előzésért. Nem gyakran látunk ilyesmit az egoista F1-ben – ám olyat sem, hogy valaki ilyen balszerencsével bukja el élete első futamgyőzelmét.

Hamilton aztán a pihenőszobában azzal vigasztalta ellenfelét, hogy csodás jövő vár rá, és még sok nagyszerű pillanatot fog átélni. „Nagy gratuláció Charles-nak, mert megérdemelte volna a mai győzelmet, és remek munkát végzett egész hétvégén! De el kell fogadnod, amit oszt a gép” – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak.

Közösségi oldalán is Leclerc-t vigasztalta. „Micsoda drámai nap! Nehéz volt, minden létezőt beleadtam. Charles, ez nem a te napod volt, de a jövőd fényes! Nagyszerűen vezettél! A csapatomnak: hihetetlenek voltatok, mint mindig. Elfogadjuk ezt az 1-2-t, és megyünk Kínába” – írta.

A sajtótájékoztatón az előzés közbeni bocsánatkérésről is beszélt. „Úgy akarsz megelőzni valakit, mert gyorsabb vagy, igazi csatában. Amikor én elmentem Charles mellett, emeltem a kezem, mert egyszerűen nem tehettem mást. Nekem nem volt problémám, és eléggé furcsa érzés volt. Őszintén szólva el sem hittem, hogy ekkora mázlim van az ilyen helyzetekben. De mit tehetnék? Nem tagadhatod meg magad, folytatnod kell tovább, amit csinálsz, menni előre. Voltam már ilyen helyzetekben, vezettem én is sokszor, majd leálltam. Tudom, hogy milyen érzés.”

Lewis Hamilton és Charles Leclerc (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is elismerősen beszélt Leclerc-ről, ám megjegyezte, technikai sportról lévén szó, a megbízhatóság is nélkülözhetetlen a sikerhez. „Ez egy hosszú bajnokság, és mindig a teljesítmény és a megbízhatóság egyensúlya dönt, kiegészülve a szerencsetényezővel. Charles ma nagyon balszerencsés volt. Ő volt a leggyorsabb, neki kellett volna nyernie, de nem így történt. Reálisan nézve harmadikak és negyedikek lettünk volna. Ők voltak a gyorsabb csapat, ahogy mi Melbourne-ben. Ez így ingadozhat a folytatásban is. Az előző években láthattuk, hogy mindig meg kell találni az egyensúlyt a teljesítmény és a megbízhatóság között, mert a pontokat vasárnap osztják.”

És a nagy pontokat most újra a Mercedes zsebelte be a Ferrari helyett. Az az egy, a leggyorsabb körért járó, amit Hamilton nem tudott elvenni Leclerc-től, pedig most a különbséget jelenti a brit és Valtteri Bottas között a bajnokságban – a finn javára.

Hamilton kiemelte, a győzelem talán úgy hullt az ölébe, ám a sikerért keményen meg kellett dolgoznia. Például a csatájuk során megpördülő Sebastian Vettel ellen. „Még így is büszke vagyok a munkánkra annak ismeretében, amilyen tempónk most volt. És ma igazi csatákat is kellett vívnom Sebbel, többet is. Az utolsó rendkívül izgalmas volt számomra. Nem tudom pontosan, hogy mi történt vele, de gyanítom, hogy túl korán lépett a gázra, vagy hasonló” – mondta a német hibájáról.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Mozgalmas nap volt, egyáltalán nem számítottam erre. Csak gyakoroltam, gyakoroltam és gyakoroltam azt az átkozott rajtot, de még most sem sikerült! Tavaly az enyémek voltak az egész év legjobb rajtjai, de most ugyanazzal a hozzáállással csak szenvedek. Kihívás volt, hogy a harmadik helyre térjek vissza, majd tartsam a lépést Vettellel. Aztán elé kerültem, de a második szett gumim egy katasztrófa volt. Őrült módjára szenvedtem, és a szél is nagyon fújt ma. Hol szembeszél fújt, hol hátszél. Összességében a Ferrarik egyszerűen gyorsabbak voltak nálunk egész hétvégén” – összegzett Hamilton.

Kérdezték arról is, mennyire érzi az új generáció nyomását magán. Max Verstappen után Charles Leclerc is megérkezett az elitbe, új bajnoki ellenféllé avanzsálva. „Emlékszem, amikor én érkeztem ide. Mindent beleadtam én is. Láthattuk, hogy tavaly milyen nagyszerűen teljesített, számítottam rá, hogy nagyszerű munkát végez. Ki tudhatta előre, hogy már ilyen hamar ennyire gyors lesz? De ő egy Ferrarit vezet! Minden támogatást megadnak neki, és ő elvégzi a feladatot. Ez elismerést érdemel.”

És a győzelmet is ő érdemelte volna Bahreinben. Lewis Hamilton nem így tervezte, de így szerezte meg az idei elsőt. Tavaly is hasonlóan alakult, akkor Valtteri Bottas bakui defektjéből húzott hasznot, megalapozva későbbi bajnoki menetelését.

Borítókép: Lewis Hamilton és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak