Albon: Szerencsém volt, hát kihasználtam!

A Toro Rosso újonca, a kilencedikként célba érkező Alexander Albon jól tudja, szerencse is kellett pályafutása első Forma–1-es pontszerzéséhez, ám ha egyszer az ölébe hullott a lehetőség, akkor ő köszönte szépen, és élt azzal!

Alexander Albon (Fotó: XPB)

Bár erős hétvégét teljesített (az időmérőn és a futamon is a tapasztaltabb csapattárs, Danyiil Kvjat előtt volt), Albon az utolsó percekig csak reménykedhetett abban, hogy pontszerzőként zárja a Bahreini Nagydíjat. A szerencse aztán rámosolygott, a két Renault kiesésével ugyanis a tizenegyedikről a kilencedik helyre léphetett elő a futam végén.


Ezzel Albon megszerezte első pontjait, melyek hazája, Thaiföld számára is „történelmiek” voltak, az 1954-es Francia Nagydíj óta ugyanis senki sem végzett a pontzónában F1-es futamon az ország színeiben. Akkor Bira herceg, polgári nevén Birabongse Bhanudej Bhanubandh volt eredményes.
Alexander Albon (Fotó: XPB) Alexander Albon (Fotó: XPB)


A fiatal pilóta tudja, a pontszerzéshez szerencsére is szüksége volt, de ha egyszer szembe jött vele a lehetőség, ő kihasználta! „A rajtom nagyon rossz volt” – kezdte értékelését a tizenkettedik helyről startoló Albon. „Az első és a második kanyarban valamelyest már biztonságban voltam. Egyértelmű, hogy a Renault kiesésével szerencsések voltunk, de éltem a lehetőséggel!” – magyarázta.


Ami magát a futamot illeti, a thai különösen élvezte azt, köszönhetően a középmezőnyben zajló meglehetősen izgalmas, kiegyenlített küzdelemnek. „Úgy éreztem, hogy folyamatosan küzdenem kell valakivel. Mindig volt tennivaló!” – jegyezte meg.


„Az előzés komoly kihívást jelentett, hiszen ahogy közeledsz egy másik autóhoz, a gumik elkezdenek túlmelegedni, és hirtelen beragadsz. Ugyanakkor nagyon jól éreztem magam a futam során, és örülök, hogy ismét sikerült tapasztalatokat gyűjtenem. Boldog vagyok az első pontok miatt, és nagyon remélem, Kínában is valami hasonló helyen érek majd be” – zárta gondolatát.
Pierre Gasly és Alexander Albon (Fotó: XPB) Pierre Gasly és Alexander Albon (Fotó: XPB)