Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Én vagyok a legjobb, és folytatom, amíg nem jön valaki jobb

Alonso: Én vagyok a legjobb, és folytatom, amíg nem jön valaki jobb

RaceFans, Motorsport
Fernando Alonsónak kétsége sincs afelől, hogy még ma is ő a legjobb versenyző, és amíg így érzi, nem is fogja szögre akasztani a sisakját.

Talán az év végén elbúcsúzott a Forma–1-től, elszakadni valahogy mégsem tud tőle teljesen Fernando Alonso. Visszavonulása óta mindössze egy futam telt el nélküle, és Bahreinben már végig ott volt a McLaren garázsában, és F1-es vezetés nélkül sem bírta sokáig, hiszen négy hónappal az Abu-dzabi Nagydíja, valamint az azt követő bahreini bemutatótesztje után most Szahírban ismét volán mögé ült. Elmondása szerint a tesztre azonban nem a hiányérzete miatt került sor, úgy véli, jelenlétéből sokkal többet profitál a véleményére kíváncsi McLaren, mint ő.

Bár úgy tapasztalta, hogy a wokingiak autója és a Renault-motor is sokat fejlődött tavaly óta, a visszatéréséhez ez is kevés. Mi több, egyelőre irreálisnak tartja, hogy újra a Forma–1-ben versenyezzen. „Ha egy nap visszatérek az F1-be – és ezt kétlem, mivel a tervem, hogy befejezzem az F1-gyel –, az akkor lesz, ha világbajnokságot nyerhetek. Ez minden versenyző számára vonzó. De számomra a hetedik, hatodik, de még a negyedik hely sem vonzó” – szögezte le.

Miután F1-ben éveken át képtelen volt elérni célját, a harmadik világbajnoki címet, Alonso most új utakat keres képességeinek bizonyítására. Mert afelől továbbra sincs semmi kétsége, hogy még ma sincs nála jobb versenyző. „Meg akarom mutatni, hogy én vagyok a világ legjobb versenyzője, mert hiszem, hogy én vagyok. És szerintem mindenki más is hiszi, hogy ő a legjobb. Bizonyítani viszont nehéz, főleg a Forma–1-ben, mivel ha itt nincs meg a megfelelő technikai csomagod, esélyed sincs. Én sok-sok éven keresztül voltam versenyképes a Forma–1-ben, és volt szerencsém két világbajnokságot nyerni. A tavalyi évem volt a legjobb: huszonegy nullára vertem a csapattársamat, ami korábban sosem történt meg.”

Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA) Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA)

A nemrég a Toyota Dakar-autóját is tesztelő spanyol ismét utalást tett arra, hogy a pályaversenyzésen kívül más szakágak is érdekelnék. „Megnyertem a Le Mans-i 24 órást, Daytonát, Sebringet, és remélem, hogy az Indy 500-on is versenyképes leszek, és fontolgatom, hogy az aszfalton kívül is versenyezzek. Ilyesmire a sportágban még nem volt precedens, és én ezt keresem. Vannak előttem új kalandok, új kihívások, amiket élvezhetek.”

„Van, hogy kipróbálok valamit, és utána olyan nyilatkozatokat olvasok, hogy ’Örülünk, hogy jól érzed magad, de légy szíves, térj vissza az F1-be!’ Mintha azt mondanák, térjek vissza a ’valódi munkámhoz’. De én nem csak szórakozom. Valahányszor kipróbálok egy új autót, mindig a nulláról kezdek, mindegyik más vezetési stílust igényel. Bizonyos esetekben például egyszerre kell fékeznem és gázt adnom, ralis stílusban. Lenyomod a féket bal lábbal, de akár a gázt, akár a féket nyomod, sosem ugyanabban a pillanatban teszed. Ezenkívül olvasnod kell a bukkanókat és más dolgokra is figyelsz. Mindig el kell magyarázniuk, mit hogyan kell csinálnom. Minden egyes kihívásért áldozatokat hozok, megdolgozom, sokat készülök, és éppen a nehézsége miatt, magáért a kihívásért csinálom. És remélem, jobb versenyző leszek tőle.”

Alonsót arról is kérdezték, meddig tervezi ezt folytatni. „Ameddig versenyképes vagyok” – felelte. „Talán egy napon beülök egy Forma–1-es autóba, vagy akár egy másik autóba, és azzal szembesülök, hogy valaki gyorsabb nálam ugyanolyan autóval. Eddig ilyen még sosem történt meg, ezért folytatom a versenyzést” – jelentette ki.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak