Kubica: Egyelőre csak utas vagyok az autóban

A Williams autójának korlátai miatt Robert Kubica úgy érzi, egyelőre nem több egyszerű utasnál az FW42-es volánja mögött, melynek problémái alaposan megnehezítik az életét „második F1-es pályafutása” elején.

Robert Kubica (Fotó: XPB)

A csapat tavaly (több évtizedes fennállása során először) utolsó lett a gyártók bajnokságában, az alapján pedig, ahogy 2019-et kezdték, nem tűnik valószínűnek, hogy javítani tudnak pozíciójukon: az első két versenyen még az utolsó előttitől is alaposan elmaradtak, a gyártással kapcsolatos problémák miatt pedig egyelőre nem hozhatják ki a maximumot autójukból.


A pilótáknak Ausztráliában és Bahreinben is figyelniük kellett a rázókövekre (ezeket igyekeztek elkerülni), hogy óvják autójukat az esetleges károsodásoktól. Ami az esetleges megoldást illeti, tudják, arra még hónapokat kell várniuk, az autónak ugyanis alapvető problémái vannak.


„Ausztráliában elveszítettem pár alkatrészt, amikor áthajtottam az egyik kerékvetőn, egy olyan pályaszakaszon, ahol mindenki ezt teszi” – kezdte a lengyel. „Bahreinben távol maradtam őket. Az időmérőn használtam csak őket, de lerepült egy darab az autóról. A futamon aztán feltűnt, hogy már nem is használom őket, vagy ha használom is, csak azért, mert kisodródtam. De nem használom őket a pálya részeként” – magyarázta.
Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)


Elmondta, az „új vezetési” stílus is bonyolítja a dolgot, hiszen így nagyobb terhelés jut a gumikra és azok jobban kopnak. Bár a helyzet egyelőre nem túl kedvező, Kubica igyekezett kiemelni, türelmesen vár a megoldásra, ugyanakkor nem titkolja, frusztrálják a történtek, melyek alaposan megnehezítik az életét a várva-várt Forma–1-es visszatérés után.


„Remélhetőleg jön majd egy pont, melyen elfelejthetjük ezeket a korlátokat, az autónk sokkal stabilabb lesz, a csapatunk jobban összetart majd, és minden sokkal szórakoztatóbbá válik. Eddig egy kicsit olyan, mintha csak arra kellene figyelnem, hogy ne csússzak ki egy kanyarban. És ennyi a vezetés számomra. Mindent erre összpontosítok. Nehéz lenne azt mondani, hogy szórakoztató a helyzet. De legalább szereztem néhány hasznos tapasztalatot ezen a két futamon” – fogalmazott.


„Ausztráliában volt néhány pozitívum, és Bahreinben is. De, mint mondtam, meg kell találnunk a válaszokat arra, mi folyik itt, hiszen egyelőre nincsenek határok és nincs egy olyan tartomány, melyről tudjuk, hogy jól működik benne az autó. Vezethetem a gépet, de egyelőre úgy érzem, hogy csak egy utas vagyok benne” – zárta gondolatát az egyszeres futamgyőztes.
Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)