Musorujsag
Élő Eredmények

Új kihívó: Leclerc megtorpedózhatja a Red Bull Verstappen-tervét?

Új kihívó: Leclerc megtorpedózhatja a Red Bull Verstappen-tervét?

Boxutca, Autosport, GMM
Miközben Max Verstappen állítja, már nem olyan fontos neki, hogy minden idők legfiatalabb F1-es bajnoka legyen, akadt egy komoly riválisa, aki akár még meg is előzheti őt ebben!

A téli szünet a Red Bull-os Helmut Marko nyilatkozataitól volt hangos. Az osztrák csapat tanácsadója a Honda-motor fejlődését látva elkezdte hangoztatni, hogy akár már 2019-ben célba vehetik a bajnoki címet. Az első két hétvégén mutatott teljesítményük alapján ez egyelőre nem tűnik túl reálisnak (persze hosszú még az idény), a szakember a negyedik éve náluk versenyző Max Verstappent mindenesetre már elég érettnek tartja ahhoz, hogy versenyre keljen Lewis Hamiltonnal vagy Sebastian Vettellel.

Marko és a Red Bull nem csinált titkot abból, hogy újra szeretnének történelmet írni, és a holland tehetségükből minden idők legfiatalabb F1-es világbajnokát faragnák. E rekordot már eleve az ő gárdájuk tartja, hiszen Sebastian Vettel 2010-ben Abu-Dzabiban velük ült fel mindenkinél korábban, 23 évesen 4 hónaposan és 11 naposan a sportág trónjára, több mint 5 hónappal megdöntve Lewis Hamilton 2008-as csúcsát.

Ebből kiszámolható, az 1997. szeptember 30-án született Verstappennek még két esélye van a legfiatalabb bajnokká válni: vagy idén, vagy 2020-ban el kell hódítania a címet. A jelen erőviszonyok alapján nem tűnik egyszerű küldetésnek.

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

Ő viszont a Helsingin Sanomat című finn lapnak egyértelművé tette, nem ez a rekord élteti, így nem is fogja emészteni magát, ha végül mégsem jön össze. „Tisztában vagyok a helyzettel, de nem lesznek álmatlan éjszakáim, ha nem történik meg. Amúgy is nehéz a feladat. Ha nem sikerül a következő két évben, akkor próbálkozni fogok utána is” – fogalmazott az ötszörös futamgyőztes.

Amikor tavaly Mexikóban esélye volt arra, hogy minden idők legfiatalabb pole-szerzőjévé váljon, ám Daniel Ricciardo elhappolta előle az első rajtkockát, azt nem viselte ennyire lazán. Utólag elmondta, akkor sem a rekord elmulasztása bántotta, inkább az, hogy nem hozta ki a maximumot a lehetőségeiből. Más kérdés, hogy akkor azt is megjegyezte: számára sokkal értékesebbnek tűnik a „legfiatalabb világbajnok” cím megszerzése, mint a legfiatalabb pole-szerző legyen…

Leclerc a pole-lal már megelőzte Verstappent…

De nem csak emiatt járhat jobban, ha nem lovalja bele magát túlzottan a csúcskísérletbe. Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne ő döntsön meg egy „minden idők legfiatalabb…” kifejezéssel kezdődő rekordot, mára viszont gyökeresen megváltozott a helyzet.

Itt van például Charles Leclerc, aki mindössze 16 nappal fiatalabb nála, és aki a múlt hétvégén Bahreinben a pole-szerzésben máris megelőzte őt. Rekordot ez ugyan a monacóinak sem ért (második lett Sebastian Vettel mögött a rangsorban), ám tekintve, hogy már a Ferrari versenyzője, ő mostantól legalább akkora eséllyel pályázhat Vettel bajnoki csúcsának megdöntésére is, mint Verstappen.

Ami a hollandra igaz, az rá is: vagy idén, vagy jövőre bajnokká kell válnia ahhoz, hogy a legfiatalabb legyen. És a forma alapján a Ferrari pillanatnyilag máris közelebb áll ennek elősegítéséhez, mint a Red Bull Verstappennel…

Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA) Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)

Hogy születik-e új rekord, vagy sem, annak kiderítéséig még legalább az idei bajnokság végéig várnunk kell. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke abban viszont biztos, hogy Leclerc-t ugyanúgy nem túlzás már most a jövő bajnokának nevezni, ahogyan Verstappent sem. „Leclerc-ben egy fiatal világbajnokot látok” – jelentette ki bahreini elbukott győzelme után. „Most ő volt a leggyorsabb a leggyorsabb autóval. Megtapasztalta az autóversenyzés kegyetlen oldalát, és ebből most mi profitáltunk. De mindig is fenyegetést láttunk benne. Nagyszerű autóban ül, és megvan minden képessége, valamint a személyisége is ahhoz, hogy nagyon sikeressé váljon” – dicsérte az ifjú monacóit.

Hozzátette, nemcsak a tehetsége, a hozzáállása miatt is nagy jövőt jósol Leclerc-nek. „Nagyon-nagyon meggyőző volt, nagyszerű személyiség. Ő egy szerény fiatalember, aki nagyon gyors. A gyorsaságának és a személyiségének a kombinációja, valamint hogy mindkét irányba meg tud mozgatni érzelmileg, remek kombináció. Tudom, hogy sok versenyző, akiben ugyanúgy ott az oroszlán, mint benne, sokkal vitathatóbb módon reagált volna a harmadik helyre. Mérgesek lettek volna, és ennek hangot is adtak volna. De Charles-nál nem láttunk ilyesmit.”

Verstappen felkészülhet: már nincs egyedül. És elnézve a többi fiatalt, számíthatunk arra is, hogy további tehetségek csatlakoznak még hozzájuk a generációjukból. Egy izgalmas új korszak hajnalán vagyunk.

Borítókép: Charles Leclerc, Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak