Musorujsag
Élő Eredmények

Két hét alatt négy géposztály: Alonso már Indy 500-ra tesztel

Két hét alatt négy géposztály: Alonso már Indy 500-ra tesztel

Motorsport, Racefans
A jövő héten megkezdi a felkészülést Fernando Alonso és a McLaren a májusi indianapolisi 500 mérföldes versenyére.

Mozgalmas időszak ez Fernando Alonso számára. A múlt hét közepén Dél-Afrikában ismerkedett a Toyota Dakar-autójával, a hétvégét a McLaren garázsában és boxfalán töltötte az F1-es Bahreini Nagydíjon, majd kedden és szerdán kipróbálta a McLaren 2019-es F1-es autóját is a Pirellinek tesztelve. Ezt követően csütörtökön már a franciaországi Paul Ricard-versenypályán rótta a köröket a Toyota WEC-csapatával, készülve a hosszútávú sportautó-világbajnokság utolsó két versenyére, a spái 6 órás viadalra és a szezonzáró Le Mans-i 24 órásra, melynek címvédőként vágnak neki csapattársaival.

Ám a jövő héten sem lesz megállás: Alonsónak akkor egy negyedik kategóriában, az IndyCarban lesz jelenése. A McLaren saját csapattal indítja őt a májusi Indy 500-as versenyen, és április 9-én, azaz jövő kedden meg is kezdik a felkészülést a patinás eseményre. Alonso most először fogja kipróbálni a Woking által felkészített, Chevrolet-motorral ellátott masináját a Texas Motor Speedwayen, ahová már a korábbi Force Indiá-s vezető, Bob Fernley által összeverbuvált Indy-csapata is elkíséri.

A McLaren nem indított teljesen a nulláról, hiszen autóját a Carlin Racing-csapattal együttműködésben készítették fel, Indianapolisban is együtt fognak működni a Max Chilton és Patricio O’Ward által alkotott gárdával.

Fernando Alonso (Fotó: McLaren-Honda-Andretti) Fernando Alonso a 2017-es indianapolisi versenyen (Fotó: McLaren-Honda-Andretti)

Bár Alonso 2017-ben már teljesített egy Indy 500-as versenyt az Andretti Autosport McLaren-színekbe öltöztetett, Honda-motorral hajtott masinájával, a Dallara-karosszéria így is új lesz számára, hiszen az IndyCar tavaly váltott át egy teljesen átalakított aerodinamikájú konstrukcióra. Ezt tavaly egy rövid teszt erejéig már kipróbálhatta a Barber Motorsports Parkban, nagy tempójú oválpályán (speedway) viszont most fogja vezetni először.

A 103. Indy 500-as versenyt május 26-án rendezik. Alonsónak már csak e verseny megnyerése hiányzik ahhoz, hogy megcsinálja az úgynevezett hármas koronát, vagyis hogy az F1-es monacói győzelme és a Le Mans-i 24 órás diadala után a Brickyardon is elsőként érjen célba. Addig is vár még rá a spái 6 órás verseny, a június 16-i Le Mans-i viadalon pedig az is eldől, megszerzi-e a WEC bajnoki címét a Toyotával.

Alonso további programjáról még nem nyilatkozott, ám arra már tett célzást, hogy érdekelné a ralis kitérő, abban pedig nem biztos, hogy folytatja-e a sportautó-világbajnokságban. „Át kell gondolnom. A következő hónapokban lesz elég időm gondolkodni. Egyelőre nem szeretnék elmélyülni ebben, az Indy 500-as áll most a figyelmem középpontjában. A jövőm attól függ, mit kezdek a nyár után, milyen egyéb projektek várnak rám, és mire helyezem a hangsúlyt. A WEC kapcsán Le Mans, Daytona és Sebring megnyerése után kérdéses, hogy elkötelezem-e magam. Már csak azért is, mert ezzel 2020 júliusáig kell elköteleznem magam. Át kell ezt gondolnom” – fogalmazott az F1 kétszeres bajnoka.

Borítókép: Carlos Sainz és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak