Musorujsag
Élő Eredmények

Miért hívogatja a Mercedes főnöke Verstappent?

Miért hívogatja a Mercedes főnöke Verstappent?

Auto Bild
Hiába írt alá 2020 végéig jelenlegi csapatához, a Red Bull szerint folyamatosan kopogtat Max Verstappen ajtaján a Mercedes…

Nagyot húzott azzal Max Verstappen, hogy 2017 végén váratlanul hosszú távra szerződést hosszabbított a Red Bull-lal. Számos kérője volt, a motorok ügyében pedig még volt némi bizonytalanság Milton Keynesben, ám ő mégis elkötelezte magát jelenlegi munkaadója mellett. Ezzel egy jelentős fizetésemelést harcolt ki magának, továbbá kedvezményezett pozícióba hozta magát Daniel Ricciardóval szemben, aki utána már hiába követelt volna többet, a csapat arra hivatkozva háríthatott, hogy egy élversenyzője már biztosan van.

Miután kontraktusa 2020 végéig szól, azt hihetnénk, Verstappen nem lehet az idei átigazolási szezon szereplője, ám az F1-ben sosem ennyire egyszerű a helyzet. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az Auto Bildnek például elárulta, az egyértelmű helyzet ellenére a Mercedes főnöke továbbra is élénken érdeklődik Verstappen iránt. „Toto Wolff folyamatosan hívogatja őt és az apját, Jost. Már hónapok óta” – árulta el az osztrák.

Wolff sosem tagadta, hogy sokra tartja Verstappent, és azt sem titkolta, hogy ha csapatánál üresedés lenne, örömmel alkalmazná is a hollandot. Az apjával folytatott „egyeztetések” kapcsán ugyanakkor már korábban egyértelművé tette: jó barátok Jos Verstappennel, így természetesnek tartja, hogy folyamatos kapcsolatban állnak, beszélgetéseik apropóját viszont nem Max jövője jelenti.

Verstappen Red Bull-os szerződését ugyanakkor a hosszú időtartama ellenére sem lehet betonbiztosnak nevezni. Úgy tudni, szerepel benne kilépési záradék, melynek életbe lépésével akár már 2020-ban is csapatot válthatna a tehetség. Hogy ehhez milyen feltételeknek kéne teljesülni, az nem ismert, ám vélhetően eredményekhez és helyezésekhez köthető. Amikor Sebastian Vettel 2014 őszén aláírt a Ferrarihoz, ő is egy kilépési záradékot használt ki: szerződése abban az esetben hosszabbodott volna meg automatikusan 2015-re, ha a bajnokságban legalább a 3. helyen állt volna az év 14. versenyéig, a német azonban csak 5. volt, így csapata tehetetlenül nézte távozását.

Max Verstappen és Helmut Marko (Fotó: XPB) Max Verstappen és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Marko nem aggódik amiatt, hogy a történelem megismétli önmagát, szerinte a Verstappen esetében kötött kitételnek meg fognak tudni felelni. „Nyugodt vagyok. A Max szerződésében szereplő teljesítménykitételnek biztosnak kéne lennie. Ezenkívül Max jól is érzi magát nálunk, és ha bajnoki címre esélyes hátteret biztosítunk számára, biztosra veszem, hogy maradni fog” – szögezte le Marko.

Verstappen jelenleg a bajnoki tabella 3. helyén áll 27 pontjával és ausztráliai 3. helyezésével, megelőzve a Ferrari két versenyzőjét, 14 ponttal lemaradva az éllovas Valtteri Bottastól. Bár a mercedeses finn szerződése 2019 végén lejár, Toto Wolff szerint ha jó teljesítményt nyújt, aligha lesz kérdéses a vele való hosszabbítás. A Mercedesnek ezenkívül nem is Verstappen jelentené az első számú opciót, amennyiben mégis Bottas helyére keresne valakit: Esteban Ocon idén tartalékos szerepbe kényszerült, és csak a visszatérésre vár, míg George Russell hosszú távon ugyancsak jelentheti a csillagos márka jövőjét.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak