Musorujsag
Élő Eredmények

Megvilágosult a Red Bull

Megvilágosult a Red Bull

Autosport, Auto Motor und Sport, Mototrsport-Total
Rájött a Red Bull, mit rontott el Bahreinben az autója beállításánál. Max Verstappen erősebb folytatást jósol.

Ahogy Ausztráliában a Ferrari, Bahreinben a Red Bull tért le a helyes vágányról. Három napon át keresték hiába autójuk működő beállítását, versenyzőik pedig folyamatosan vezethetőségi és gumiproblémákkal küzdöttek. Pénteken még azt gondolták, csak a lágy abroncsot nem tudják munkára bírni, aztán szombatra változtattak, és az időmérő edzés után már tudták, hogy a rossz irányba. A versenyen ezek után már szarv nélküli bikák voltak, akiknek a nyers tempó alapján esélyük sem volt a dobogóra kerülni.

Max Verstappen Kínában elárulta, a legutóbbi versenyt követő kétnapos tesztjükön az eső által korlátozott körszámuk ellenére is megértették, mit szúrtak el. „Már a teszteken sok mindenre rájöttünk, és kiderítettük, hogy mit rontottunk el a beállításokkal – sajnos egész héten. Ez van, amíg megtaláljuk az okát, rendben vagyunk. A mechanikai beállításokkal volt gond” – fogalmazott a holland, aki szerint ha nem tévednek el, sokkal közelebb kerülhettek volna a Mercedeshez és a Ferrarihoz. „Ha meglett volna az autó megfelelő egyensúlya, akkor szorosabb csatát vívtunk volna velük, igen. Akkor biztosan lehettünk volna harmadikak Bahreinben.”

„Az időjárás egész hétvégén szeles volt, és én sosem voltam elégedett az egyensúllyal. Folyamatosan kerestük, de meg nem találtuk. De a tapasztalatok alapján meg tudtuk határozni, hogy miért nem volt meg a balansz. Ha valami nem stimmel a beállításokkal, mint most nálunk, akkor csinálhatsz bármit az autóban, a problémád marad ugyanaz.”

Kínára viszont nem hozták magukkal ezt a problémát, Verstappen szerint egyszerű megoldást találtak, így jobb helyzetből várják az F1 1000. futamát. „Ez itt most egy új történet lesz. Bármi megtörténhet ezen a pályán. Csak arra kell figyelnünk, hogy amit irányíthatunk, azt kézben tartsuk. Hogy mennyire leszünk versenyképesek, az majd kiderül.”

Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)

Miután Christian Horner csapatfőnök azt nyilatkozta, az RB15-öst nehéz beállítani, mert csak nagyon szűk tartományban működik úgy, ahogyan kellene, Verstappen megkérdezték, a mostani-e a legproblémásabb autója. „Hogy őszinte legyek, nem. Elégedett vagyok az autóval, és olyan gyorsan vezetem, amennyire csak tudom. Ausztráliában például egészen jó munkát végeztünk, negyedik lettem az időmérőn, és még Bahreinben is, ahol ötödik, amivel elégedett voltam. Egyszerűen most még nem vagyunk elég gyorsak. Csak Bahreinben találtunk bizonyos hibákat. Az autóban jól érzem magam, nincs vele semmi gond, és elégedettebb is vagyok vele, mint a tavalyival” – tette egyértelművé.

Új csapattársa, Pierre Gasly ugyanezt már nem mondhatja el. A francia az első két hétvégén jobban megszenvedett az RB15-össel, és emiatt eddig nem is tudta hozni, amire valójában képes. „Az autó még nem teszi azt, amit elvárok tőle. A tavalyi Toro Rossóm sokkal kiszámíthatóbb volt. És a csapattal való kommunikáción is javítani kell még. Jobban meg kell ismernünk egymást” – fogalmazott Gasly, aki szerint ha jobban szót ért a mérnökökkel, a problémák megoldása terén is nagy előrelépést érhet el.

Adrian Newey főtervező eközben már dolgozik a csapat új aerodinamikai csomagján, mely nemcsak jobban fog passzolni az új Honda-motor kialakításához és javuló teljesítményéhez, de a brit által is elismert hiányosságokat is orvosolni fogja. Helmut Marko szerint legkésőbb Barcelonáig olyan helyzetbe kerülhetnek, amilyenben már a téli tesztek után szerettek volna lenni.

Borítókép: Max Verstappen és Pierre Gasly (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak