Musorujsag
Élő Eredmények

Räikkönen: Nekem már hobbi az F1

Räikkönen: Nekem már hobbi az F1

Sky Sports, Motorsport-Total, Crash
Olyan jó eredményekre talán nem pályázhat, mint tavaly a Ferrarival, Kimi Räikkönen mégis jobban élvezi az F1-et idén, és elárulta, már amolyan hobbinak tekinti a versenyzést.

A nyers tempó alapján talán sem Ausztráliában, sem Bahreinben nem az Alfa Romeo volt a középmezőny leggyorsabb autója, Kimi Räikkönen szorgos pontgyűjtögetésének köszönhetően így is a legjobban áll az alsóházba tartozó versenyzők közül: 6. az egyéni tabellán a Mercedes-versenyzők, Max Verstappen és a Ferrari duója mögött. Dobogós helyekre ugyanakkor nemigen van esélye, és a ferraris időszaka után a csapatváltása a versenyképesség szempontjából egyértelmű visszalépés.

Räikkönent a csütörtöki kínai sajtótájékoztatón meg is kérdezték, hogyan motiválja magát ennyi idősen, annyi siker után, hogy e hátralépés ellenére is ki tudjon tartani az F1 mellett. „Nem csinálok semmi különlegeset azért, hogy motivált legyek. Számomra ez végső soron egy hobbivá vált. Talán ezért is okoz most több örömet” – hangzott 2007 bajnokának elsőre talán meglepőnek tűnő válasza.

A finn példája azt mutatja, nem szükséges véresen komolyan venni és élet-halál kérdést csinálni az F1-ből, néha élvezni is tudni kell azt. „Én csak próbálom a legjobbamat nyújtani. Vannak napok, amikor ez jobban sikerül, máskor kevésbé, de ez már csak így megy” – állapította meg.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

Arról is kérdezték, az első két verseny alakulása változtatott-e az idei évre kitűzött céljain. „Nem, mert eleve nem voltak céljaim” – felelte hasonló közönnyel. „Nem tudnám megmondani, mi változott az autón tavaly óta, mert a tavalyi autót csak egyszer teszteltem, és csak egy pályán. Nem tudom, mi jobb az idei gépen, de az biztos, hogy a télen jó munkát végeztek, és ezt érzem is a tavalyi gumiteszt óta. De még így is sok mindenen lehet javítanunk, ez egy végtelen történet. Összességében jó csomaggal rendelkezünk, már egészen jól értjük is, és jó szakembereink vannak, rájuk hagyatkozhatunk. Mindig gyorsulni akarunk, ezt kell folytatnunk, aztán az év végén kiderül, hogy hol végzünk.”

Giovinazzi felkészületlennek érzi magát Räikkönen mellett

Räikkönen teljesítményére eddig nem lehet panasz, hiszen mind az időmérőkön, mind a versenyeken stabilabb és jobb újonc csapattársánál, Antonio Giovinazzinál, aki számára eddig érezhetően nehézséget okoz az F1-es váltás.

Az olasz nem is titkolta, kicsit „kicsinek” érzi magát a rutinos bajnok mellett. Ő az egyetlen újonc, aki még nem tudta legyőzni kollégáját 2019-ben, ám szerinte ebben semmi meglepő nincs. „Kimi már a hétvége kezdetén tudja, hogy mit vár az autójától. Ennyit ér a tapasztalat. Ez kicsit olyan helyzet, mint az én Forma–3-as utolsó évemben, amikor jöttek az újoncok, és a hétvége kezdetén csak küszködtek. De ez teljesen normális ebben a sportágban. Amikor egy ilyen rendkívül tapasztalt csapattársad van, mindig az a benyomásod, hogy nem vagy eléggé felkészült” – fogalmazott Giovinazzi.

Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB) Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

Ő most leginkább egy sima hétvégére vágyik, amin előreléphet, és bizonyíthatja, hogy többre képes az eddig mutatottnál. „Melbourne-ben jól sikerült az időmérőm, főleg a Q1. Aztán a Q2-ben gondom adódott, és nem tudtam összerakni a körömet. A versenyen háromszáz méter után megsérült az autóm a Ricciardo autójáról letört elemek miatt. Bahreinben meg épp az ellenkezője történt: az időmérőn fél tizeden múlt a Q2-be jutás, de nem sikerült, aztán a versenyen egészen jó volt a tempóm, és a biztonsági autó nélkül talán még pontot is szerezhettem volna.”

„Egyszerűen egy tiszta hétvégére lenne szükségem. Bahreinben a második edzésen is volt problémám, és pont az volt a legjobb szabadedzés a valós erőnk felmérésére, de nem tudtuk kihasználni. Abban biztos vagyok, hogy az autó jó, remek csomagunk van, csak mindent össze kell raknunk, és akkor biztosan jó eredményt érhetek el.”

Giovinazzi számára némi segítség lehet ezen a hétvégén, hogy nem először versenyez Kínában, hiszen a 2017-es két hétvégés sauberes beugrása alkalmával már rajthoz állt sanghaji F1-es versenyen. Igaz, akkor az időmérőn és a versenyen is összetörte autóját, miután elkövette kétszer ugyanazt a hibát az utolsó kanyarban. „Akkor sokkal nehezebb helyzetben voltam. Melbourne-ben szombaton ugrottam csak be az autóba, és itt is kihagytam a pénteket, szóval más helyzet volt. A csapatot sem ismertem még jól, nem is az én autóm volt. Most sokkal magabiztosabb vagyok. Két évig voltam harmadik versenyző, sokat dolgoztam a szimulátorban, sokat teszteltem a Ferrarinak, szóval már más versenyző vagyok. Tudom, mi történt két éve, de ezt a hétvégét csak élveznem kell, és próbálom a legjobbat kihozni belőle.”

Ha a rutinos Räikkönennek bevált ez a filozófia…

Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak