Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel szerint Verstappenék maguknak köszönhetik a vesztüket

Vettel szerint Verstappenék maguknak köszönhetik a vesztüket

RaceFans, Autosport, Motorsport-Total
Sebastian Vettel számára fontosabb volt, hogy javítani tudjon az idején, mint hogy udvariaskodjon másokkal. Szerinte a köréről lemaradó ellenfelei nem voltak tisztában a helyzettel.

Sportszerűtlen viselkedéssel vádolta meg Max Verstappen a Kínai Nagydíj időmérő edzése után Sebastian Vettelt. Azzal húzta ki nála a gyufát a Ferrari versenyzője, hogy a Q3 utolsó mért körei előtt a bemelegítő kör legvégén, a hosszú egyenest követő hajtűkanyarban kívülről megelőzte, miközben ő lassított a másik Ferrari miatt.

Verstappen a versenyzők közötti íratlan szabályra hivatkozott, és előrebocsátotta: „Ezt nem fogom elfelejteni. Legközelebb talán én fogom tönkretenni az ő időmérőjüket.”

De jogos-e a Red Bull-os fölhábárodása? Tény, Vettel már Bahreinben is fittyet hányt egyszer az általa emlegetett egyezségre, melynek értelmében a bemelegítő körök végén már nem cserélgetnek pozíciót az egymást követő versenyzők. Másfelől viszont éppen Verstappen esete mutatja meg, hogy Vettel kényszerhelyzetben volt: ha a holland a túlzott lassítások miatt lemaradhatott az utolsó mért köréről, ő is könnyen pórul járhatott volna. Ezt egyébként a két Renault-versenyző is észlelte, akik ugyancsak megelőzték a Red Bull-ost.

És Vettel is éppen erre hivatkozott az incidensük kapcsán. „Mindenki nagyjából azonos módon időzítette a körét, és mindannyian ugyanazért a pozícióért mentünk. Ha a vonat végén vagy, mint én, elég nehéz a dolgod” – érvelt a négyszeres világbajnok, aki a kör közepén egyébként még a két renault-s mögött haladt a sorban, jócskán lemaradva Verstappentől.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Hozzátette, ő tisztában volt azzal, hogy nem lassíthat, egyes ellenfelei viszont nem gondoltak arra, hogy kicsúszhatnak az időből. „Amikor a csapat közölte, hogy tíz másodpercem maradt a célvonal átszelésére és az újabb kör megkezdésére, muszáj volt kitalálnom valamit. Nem tudom, hogy a többieknek szóltak-e, de ha mindenki más ugyanúgy felgyorsított volna, mint én, akkor mindannyian megcsináltuk volna. Én fontosabbnak éreztem megcsinálni a mért kört. Szerintem mások nem voltak tisztában a helyzettel” – védekezett Vettel.

Verstappen megelőzésével ő végül Charles Leclerc mögé zárkózott fel a sorban, mindketten megcsinálták a gyorkörüket, és mindketten javítottak is, így megszerezték a második sort Verstappen előtt. A holland eközben annyira visszavett, amikor Vettel mögé került, hogy Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg is megelőzte, saját csapattársa, Pierre Gasly pedig majdnem nekiütközött, mint két hete Norris Grosjeannak. Végül mindkét Red Bull kifutott az időből, Verstappennek az 5., Gaslynak a 6. rajthely jutott vasárnapra.

Rajtuk kívül még a Haas két versenyzője maradt hoppon. Ők egyszerűen elszámolták magukat a rendelkezésre álló idővel, így Romain Grosjean és Kevin Magnussen is mért kör nélkül zárta a Q3-at.

 

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek