Musorujsag
Élő Eredmények

Csapatutasítás: Leclerc elfogadta a Ferrari magyarázatát

Csapatutasítás: Leclerc elfogadta a Ferrari magyarázatát

RaceFans, Crash
A Ferrari határozottan kiáll a kínai csapatutasítása mellett, Charles Leclerc pedig elfogadta a mérnökeinek magyarázatát.

A Kínai Nagydíjon sikerült egy vita tűzvonalába kerülnie a Ferrarinak. A csapat az idei harmadik versenyhétvégén is kiadott egy csapatutasítást Charles Leclerc-nek, ám ezzel nem mindenki szemében lett szimpatikusabb. A boxfal a verseny elején kérte a monacóit Sebastian Vettel elengedésére, abban a hiszemben, hogy a hozzá közel maradó német jobb tempóra lenne képesebb nála, ha szabad lenne az út előtte.

Mattia Binotto csapatfőnök a leintés után kiemelte, nem Vettelt kívánták ezzel előnyben részesíteni, hanem a Mercedesszel szembeni esélyeiket akarták maximalizálni. Abban a pillanatban úgy vélték, Vettel közelebb tud maradni az élen álló két Ezüstnyílhoz.

A csapatuk motorhome-jában megtartott későbbi sajtótájékoztatón Binotto továbbra is határozottan kiállt döntésük mellett. „Mindig nehéz mérlegelni. Mi mindent megtettünk, amit csak tudtunk, hogy ne veszítsünk időt a Mercedesekkel szemben, és akkor ez volt erre az egyetlen esélyünk. Megpróbáltuk, nem működött. De szerintem így is helyes volt megadni az esélyt Sebnek. Csapatként megtettük, amit lehetett” – fogalmazott.

Elismerte, nem volt könnyű beleszólni Leclerc versenyébe, de meg kellett tenniük. „Csapatként mindig nehéz kiadni egy ilyen utasítást, mert megértjük a versenyzőinket, akik addig harcolnak, amíg csak tudnak, hogy elöl maradjanak. Nem volt könnyű döntés. Köszönetet kell mondanom Charles-nak azért, ahogyan viselkedett, mert szerintem újfent bizonyította, hogy egy igazi csapatjátékos! Lesznek még alkalmak, amikor egyszerűen megfordul a helyzet. A csapatnak mindig kötelező maximalizálni a pontjait, és ilyen tekintetben egyszerűen jó döntést hoztunk.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Leclerc közvetlenül a futam után azt mondta, inkább nem pufogtatna hangzatos kijelentéseket, amíg nem elemezték ki a történteket a csapattal, és mérnökei nem ismertették vele részletesen a döntésük hátterét. Erre a sajtótájékoztatójuk előtt sor került, és a hallottak után már könnyebben el is fogadja a helyzetet. „Az autóban ülve nyilván frusztrált voltam. De ott nem is láthatod át a teljes képet egy versenyen, ezért csak elfogadtam a döntést, megtettem, és a saját futamommal foglalkoztam.”

„Megvolt a megbeszélésünk. Nem volt egyszerű helyzet. Nyilvánvaló volt, hogy küzdöttem a gumikkal, de mindketten küzdöttünk. Akkor úgy tűnt, Seb gyorsabb, de mivel több körön keresztül mögöttem haladt, ő is tönkretette a gumiját, és amikor elment mellettem, már talán az ő abroncsai sem voltak jó állapotban” – magyarázta meg, miért nem tudott elhúzni tőle a gyorsabbnak vélt német.

Végül megkérdezték Leclerc-től, kielégítő volt-e számára a Ferrari utólagos magyarázata. „Igen, úgy vélem, az volt” – zárta le a témát.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ferrari: Jogosan bosszús most Leclerc
Megérti és sajnálja a Ferrari csapatfőnöke Charles Leclerc haragját azok után, hogy Sebastian Vettel elengedésére kérték, ám elmagyarázta, miért gondolják helyes lépésnek a döntésüket.
Charles Leclerc
Leclerc: Nem akarok semmi butaságot mondani
A versenyen még elégedetlenkedő Charles Leclerc a verseny után jobbnak látta nem bocsátkozni „buta megnyilvánulásokba” a Ferrari csapatutasítása és taktikája kapcsán.
Charles Leclerc