Musorujsag
Élő Eredmények

Kubica: Nincs versenytempóm!

Kubica: Nincs versenytempóm!

Motorsport
Robert Kubica úgy érzi, visszatérése óta egészen egyszerűen nincs versenytempója, azt pedig egyelőre nem tudja megmondani, mi lehet az oka ennek, tavalyi tesztjei során ugyanis egy valamit vett biztosra: azt, hogy a hosszabb etapokon jobb lesz, mint a rövideken…

A lengyel mindhárom idei versenyen utolsó volt (Ausztráliában és Kínában tizenhetedik, Bahreinben pedig tizenhatodik lett) úgy, hogy csapattársától, az újonc George Russelltől is alaposan elmaradt. Ma például 16 másodpercet kapott tőle, noha a brit eggyel többször állt ki a boxba. A hosszabb etapokon tehát egyelőre nem igazán találja a ritmust, és egyelőre nem is érti, miért.

Az elmúlt években a Williams és a Renault újgenerációs F1-es autóival végrehajtott tesztek alkalmával ugyanis rendre úgy érezte, versenytempójával nincs gond, és ha valamitől tartania kell a visszatérés után, az az időmérős szereplés lesz.

„Bármikor ilyen autókat vezettem, arra gondoltam, hogy az egykörös tempón kell majd még dolgoznom, a hosszabb etapokon viszont mindig eléggé jó voltam, viszont mióta ezt az autót vezetem, már az első hosszabb menet – az ausztrál edzés – óta úgy érzem, hogy a versenytempóm rosszabb, mint eddig bármikor” – kezdte.

Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)

„Nincs tapadásom. Azt hiszem, sikerült tennem valamit az időmérőn, mert ott jobb volt a gumik tapadása, de nem vagyok képes azokra a dolgokra, amikre az elöl lévő srácok, vagy George, és ez nagyon furcsa. Tényleg mindent megpróbáltam, de ha nincs tapadásod, ebben a sportban nem tudsz csodát tenni” – magyarázta bosszúsan az egyszeres futamgyőztes, aki az időmérőn csak 31 ezreddel maradt el márkatársáról, a futamon viszont lényegesen lassabb volt nála.

Nem is tagadja, a korábbi jó tapasztalatok miatt nagyon nehéz elfogadnia, hogy egyelőre hiányzik a versenytempó. „Amikor kisebb a tapadás, vagy hidegebbek a gumik, akkor nem igazán boldogulok az autóval. Tavaly teljesen más volt a helyzet. Mint mondtam, amikor tavaly véget ért a szezon, folyton az járt a fejemben, hogy van valami, amin javítani kell majd az az időmérős teljesítmény lesz, és ha van valami, ami miatt nem aggódom, az a versenytempó. Az volt az egyik erősségem, erre most jóformán nincs versenytempóm.”

A csapattársamhoz viszonyítva sincs. Látod a kanyarkimenetet, a kerekeid kipörögnek, ő pedig elhúz. Nem állítom, hogy az autó miatt van, csak azt, hogy ez olyasmi, amit meg kell értenünk. Rossz a tapadásom, George viszont az egyeztetések után azt mondta, egész jó a tapadása. Mint mondtam, ez nemcsak az autó miatt van. Sok tényező játszhat ebben szerepet, de ez van” – folytatta.

Végül elmondta, érzése szerint a Williams eddig nem tudott jelentősebb előrelépést tenni az autó kezelhetőségével kapcsolatban. „Néha úgy érzem, jobb, néha viszont rosszabb. Ez pályafüggő és függ a körülményektől is. Pénteken szerintem jobb volt a tempónk a többiekhez viszonyítva, igaz, nem tudhattuk, hogy ők egészen pontosan mit csináltak. Tíz évvel ezelőtt egy ilyen helyzetben még keményebben akartam nyomni. Most ha megnyomok három-négy kört, akkor valószínűleg a kavicságyba kerülök kopott gumival, és lassabb is leszek. Úgy érzem, semmit sem tehetek. Rengeteg dologgal próbálkoztam már” – zárta gondolatát.

Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)
Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak