Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc: Nem akarok semmi butaságot mondani

Leclerc: Nem akarok semmi butaságot mondani

Sky Sports
A versenyen még elégedetlenkedő Charles Leclerc a verseny után jobbnak látta nem bocsátkozni „buta megnyilvánulásokba” a Ferrari csapatutasítása és taktikája kapcsán.

Újabb frusztráló versenyen van túl Charles Leclerc. Bahreinben motorhiba vette el a győzelmét, Kínában a verseny elején kiadott csapatutasítás miatt nem volt esélye a hajrában arra, hogy megvívjon az utolsó dobogós helyezésért. Háromból ez már a harmadik verseny, amelyen a monacói szembesült egy csapattól érkező paranccsal. Ausztráliában arra kérték, hogy maradjon Sebastian Vettel mögött a hajrában, és engedelmeskedett. Bahreinben türelemre intették a verseny elején, de erre fittyet hányva megelőzte csapattársát. Kínában kissé bonyolultabb volt a helyzet, és nem is viselte olyan türelmesen.

Azok után, hogy Vettel útját a rajtnál blokkolta Valtteri Bottas, Leclerc az első kanyar belső ívén megelőzte a másik Ferrarit, és magához ragadta a harmadik helyet. Kollégája nem akart leszakadni róla, és ezt látva a csapat bősz rádiózásba kezdett. Előbb megkérték Leclerc-t, hogy növelje a tempót, ám a következő köre gyengébb volt az előzőeknél. Ekkor kiadták a parancsot: „Engedd el Sebet.” A monacói most először visszaszólva ellenkezett. „De hát éppen elhúztam volna…” Ezt a következő körökben további frusztrált rádióüzenetek követték, amikor Vettel nem tudott élni azzal, hogy tiszta az út előtte, és nem lépett el Leclerc-től.

A 14. körben Leclerc egyértelművé tette, hogy nem tetszik neki a helyzet. „Egy csomó időt veszítek. Nem tudom, érdekel-e titeket, vagy sem…” – jegyezte meg. A mérnök ekkor közölte, megvitatják a dolgot, majd egy körrel később gyorsításra szólították föl Vettelt, aki pár tizedet javított is előző köréhez képest. A különbség másfél másodpercre nőtt kettejük között, amikor Max Verstappen elévágási kísérletével megindította a kerékcserék sorát, és Leclerc-nek itt ütött vissza, hogy hátra került. Verstappen korábbi cseréjével máris megelőzte őt, ezért a Ferrarinak nem volt más választása, kint tartotta még pár körig a fiatalabb versenyzőjét. Az egy kiállásos taktikára viszont nem volt esélye, így a hajrában újabb kerékcserére kényszerült, és ezzel végleg odalett a 4. pozíciója Verstappennel szemben.

Bár a versenyen még dühöngött, a kamerák nyilvánossága előtt a futam után már visszafogottan nyilatkozott Leclerc. „Nem volt jó versenyem, de a hétvégém sem volt olyan, amilyen szerettem volna a vezetés szempontjából. Az időmérő rendben volt, de az első, a második és a harmadik szabadedzés nem, és a versenynek is úgy vágtam neki, hogy nem mentem semennyit nehéz autóval az edzéseken. Ez nem volt ideális. A mai nap nem volt jó, de erősebben fogok visszatérni” – összegzett.

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB) Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Kérdezték, mit szól ahhoz, hogy a Ferrari hosszabban kint tartotta őt az elején, kompromisszumra kényszerítve ezzel a hajrára. „Nem tudom, előbb át kell nézni az adatokat a mérnökökkel. Addig semmilyen buta megjegyzést nem szeretnék tenni” – jelentette ki, egyértelművé téve, hogy nem fog sárdobálásba kezdeni a csapata ellen.

Azt azért elismerte, hogy saját szempontjait nézve nem volt jó a stratégiája, mi több, rámutatott, hogy miután a Mercedesek másodszor is kereket cseréltek, őt azért tartották kint, hogy a mögé kerülő Valtteri Bottast visszafogja egy kicsit Vettel miatt. „Ha csak a saját futamomat nézem, akkor korábban álltam volna ki. Ha a csapat szemszögét vesszük, szerintem helyes lépés volt a részükről, hogy próbáltuk lassítani a Mercedest, hogy Seb visszakapaszkodjon. Úgy vélem, ez volt a cél. Nem jött be, de ez volt a cél, legalább megpróbáltuk” – zárta le a kérdést a bajnokságban egy ponttal Vettel mögé csúszó Ferrari-versenyző.

Vettel a leintés után a csapatutasítás kapcsán elmondta, valóban gyorsabbnak érezte magát Leclerc-nél, ám mire esélyt kapott, a helyzete megváltozott. „Úgy éreztem, hogy gyorsabb tudnék lenni. De utána nehezen találtam a ritmust. Volt pár elfékezésem, amivel elveszítettem minden előnyt, amit addig összeszedtem. A futam egészét tekintve elmondható, nem tudtuk tartani a lépést a Mercedsszel, és sajnálom, hogy a végén nem tudta elkapni Maxot. Követtem ezt a kijelzőn, és reméltem, hogy megelőzi. Közel volt hozzá, de nem sikerült” – mondta csapattársáról a harmadik helyezett.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak