Önmagával ment szembe Hamilton, hogy nyerhessen

Szenvedésnek indult, fényes diadal lett belőle: Lewis Hamiltonnak önmagát kellett legyőznie a kínai sikerért és a bajnoki vezetésért.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Zsinórban második győzelmét aratta Lewis Hamilton a múlt vasárnap Kínában, és ezzel 6 pontos vezetésre tett szert a bajnokságban csapattársával, Valtteri Bottasszal szemben. Pályafutása 6. sanghaji sikere a futam képét tekintve talán tükörsima volt, az odáig vezető út mégis döcögősen alakult, és a fordulatot az hozta meg, hogy a címvédő a szombati időmérő edzésen rátalált valamire, ami elsőre kicsit talán természetellenesnek tűnt számára.


Az ötszörös világbajnok végigküszködte a pénteki két szabadedzést, és a szombat délelőtti csúszkálásai, elfékezései azt mutatták, hogy az esti elemzéseik, módosításaik sem hoztak sikert, nem találja a közös hangot Mercedesével. A helyzetét szorultabbá tette, hogy alapvetően nem a Mercedesszel volt a probléma, hiszen Valtteri Bottas mindeközben magabiztosan nyerte a tréningeket, és könnyedén szórta a legjobb köridőket. Ám Hamiltonról tudhatjuk, neki kimondottan jót tesz, ha vesztettnek tűnő helyzetből kell indulnia, mert általában ez motiválja a legjobban, és ez hozza ki belőle a legjobbját.


Most sem volt másképp. Az időmérő edzésen elmondása szerint folyamatosan kísérletezett, a beállításokkal játszadozott a kormányán, és keresgélte az új, nem ösztönösen jövő íveket, hogy meg tudja közelíteni Bottast. Végül mindhárom szektorban övé lett a leggyorsabb részidő, csak épp nem ugyanazon körökben érte el őket, így 3 századdal alulmaradt a pole-ért vívott csatában. Úgy tűnt, pont elkésett a megoldás megtalálásával, ám a versenyen „megérkezett”. Jó rajtjának köszönhetően egyből az élre került, és onnantól már ki sem engedte az irányítást a kezéből. Ami az időmérőn még nem sikerült neki, a futamon a hasznára vált: új trükkjeivel hozta Bottas szintjét, és ez most elég is volt a legyőzéséhez.
Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


„Nekem egy kicsit szenvedős volt a hétvégém, de az időmérőn kicsit változtattam a vezetési stílusomon, képes voltam kihozni azt az autóból, amit Valtterinek sikerült” – mondta a fordulatról a brit. „A rajtom nagyszerű volt, és ez meghatározó pillanat volt a verseny szempontjából. Utána elég sima volt, jó volt a tempóm a pénteki második szabadedzéshez képest. Nagyon szoros a verseny közöttünk, egészen kis részletek döntenek, és ezeknek köszönhetőek az eredményeink.”


„Muszáj volt tudnom alkalmazkodni és megváltoztatni a természetes vezetési stílusomat. Egy teljesen más utat kellett választanom. Itt mindig gyors voltam, és az agresszív vezetési stílusom mindig jól működött. De az utóbbi években már éreztem, hogy ez nem működik olyan jól, a gumik és az autó sem bírta. Úgy éreztem, sokat veszítettem a teljesítményemből. Ezen a hétvégén úgy tűnt, az autóm egyszerűen nem szereti azt, ahogyan vezetem ezen a pályán. Aztán az időmérő végén minden összeállt” – magyarázta Hamilton.


Hogy jött a fordulat, az nem kis részben Bottas remek formájának köszönhető, és a versenyen is a finn által jelentett nyomás tartotta éberen az ötszörös világbajnokot. „Nem volt választásom. Amikor sikerült a rajtom, már muszáj volt elég jónak lennem. Valtteri nagyon gyors volt, az időmérős változtatásaim a vezetési stílus terén pedig lehetővé tették, hogy legalább úgy teljesítsek, mint ő. Amikor az élre kerülsz, jobban beoszthatod az erőd, érvényesítheted a tempód, látod, mik a gyengeségeid, és körről körre építkezhetsz. Pár kör után elkaptam a fonalat, és akkor éreztem, hogy megvan a tempóm, már csak azt kellett kideríteni, életben tudom-e tartani a gumikat, és tudom-e tartani magam a stratégiához. Egy kiállást terveztünk, de a Ferrarik miatt változtattunk.”
Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)


Ez a fajta alkalmazkodóképesség Nico Rosberg és Toto Wolff szerint is Hamilton klasszisát dicséri. Rosberg jól tudja, volt csapattársa képes bárhonnan visszakapaszkodni, ennek ellenére a futam előtt ő Bottas győzelmére tippelt. „Ez egy villámcsapás volt. Tipikus Lewis. Van, hogy egész hétvégén a senki földjén van, nincs kedve, mert nem érzi jól magát. És amikor kell, ott van, és előhúzza ezt” – fogalmazott a 2016-os világbajnok.


„Az edzéseken eléggé le volt maradva, de egyszerűen annyira jó, hogy amikor kell, összekapja magát” – méltatta a Mercedes csapatfőnöke is a német RTL-nek nyilatkozva. „Megvan benne ez az ösztönös képesség, emellett nagyon keményen is dolgozik. Egyszerűen próbál mindent megérteni.”