A pápának ajándékozza Ayrton Senna mellszobrát a család

Halálának 25. évfordulója alkalmából mellszobrot készített Ayrton Sennáról a versenyző unokahúga. Az alkotást Ferenc pápának ajándékozza a család.

Ayrton Senna mellszobra, és megalkotója, Paula Senna Lalli (Fotó: Ayrtonsenna.com)

Idén május 1-én lesz negyed évszázada, hogy Ayrton Senna életét vesztette az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon Imolában. Hazájában külön Senna-napot is tartanak majd a háromszoros világbajnok tiszteletére Interlagosban, és a róla elnevezett, a családja által működtetett Senna Alapítvány is méltó módon ünnepli a pályafutását.


Ennek részeként a versenyző unokahúga, Paula Senna Lalli egy élethű mellszobrot készített Ayrton Sennáról, melyet a család Ferenc Pápának ajándékoz. Az „Én Ayrtonom” című műalkotás szerda reggel (április 17.) fél 10-kor érkezik meg a Vatikánba, itt lesz látható először élőben, majd a Vatikáni Múzeumba kerül, ahol később megtekinthető lesz. A pápának ajándékozás ötletét a Senna család egyik barátja, az üzletember Claudio Giovanonni vetette föl.
Ayrton Senna mellszobra (Fotó: Ayrtonsenna.com) Ayrton Senna mellszobra (Fotó: Ayrtonsenna.com)


A művész Paula Senna Lalli még 2016-ban vágott bele a mellszobor készítésébe, miután nagymamája – Ayrton Senna édesanyja –, Neyde Senna fölvetette, hogy állítsanak egy személyes családi alkotással emléket 34 esztendősen elhunyt fiának. „Büszkén vágtam bele a küldetésbe, ami elé a nagymamám állított. Szerette volna, ha szeretetből készülne róla egy olyan portré, amilyennek ő és a család emlékszik rá. Elfogadtam ezt a felkérést, még ha tudtam is, hogy mennyire nehéz feladat lesz, mivel a családunk – és főképp a nagymamám – csak nagyon kevés alkotást tud elfogadni, hiszen igen magasak az elvárásai.”


Senna Lalli éppen a második gyermekét várta, miközben a portrén dolgozott, annak elkészítéséhez pedig a családi fotók mellett a családtagok emlékeit is alapul vette az olyan részletek kidolgozásához, amiket az egyszerű fotók nem adtak vissza hűen.
Ayrton Senna mellszobra (Fotó: Ayrtonsenna.com) Ayrton Senna mellszobra (Fotó: Ayrtonsenna.com)


A McLaren korábbi bajnokáról a közelmúltban készült egy másik, életnagyságú bronzszobor is, azt az elismert művész, Paul Oz alkotta meg. Ennek különlegessége, hogy autó nélkül ábrázolja a brazilok sztárját, amint áthajt a híres spái Eau Rouge-kanyaron.