Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappent még nem frusztrálja a Red Bull teljesítménye

Verstappent még nem frusztrálja a Red Bull teljesítménye

F1i.com, Motorsport, Speedweek
Max Verstappent még nem frusztrálja, hogy a Red Bull a reméltnél távolabb van a győzelmektől, ám javulást vár a következő hetektől – a Honda részéről is.

Három verseny alatt nem igazán tudott beleszólni az élen zajló küzdelembe a Red Bull. Az első két hétvégén nem találták a megfelelő beállításokat, karosszériájukat problémásnak nevezték, igaz, Melbourne-ben így is összejött nekik egy harmadik hely Max Verstappen révén. Kínában javulást értek el a karosszériájukkal és a beállításokkal, ám így sem tudták fölvenni a versenyt a Mercedesszel, és a Ferrari egyik versenyzőjét is csak stratégiai úton tudták legyőzni, nem erőből.

Ez a hétvége más jellegű hiányosságaikra világított rá: kiderült, hogy a csomagjuk egyszerűen gyengébb a riválisokénál, és a sokat dicsért erőforrásuk sem elég jó még.

A negyedikként célba érő Max Verstappen elismerte, kicsit többet remélt az eddig egy dobogós helyezést felmutató csapatától, ám még türelmesen várja az előrelépést. „Megint jó eredményt értünk el, de a versenyen nem volt túl sok akció. Azt mondani, hogy frusztrált vagyok, túlzás lenne, de egyelőre nincs meg a versenytempónk, ezért arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbb pontot szedjük össze. Még hosszú az év, és remélem, hogy eljön a pillanat, amikor a fejlesztéseinkkel visszatérhetünk” – mondta Ziggo Sportnak.

Rámutatott, a versenytempó mellett a rajtnál is vannak még hiányosságaik, és ezek a motorjukkal kapcsolatosak. „Nem sikerült eddig jól a rajtolnom. A Honda-motorral még mindig keressük a megoldást erre. Muszáj lenne javítanunk rajta.”

Bár a Honda idén már rendelkezik speciális időmérős motormóddal, a Red Bull a kvalifikációkon még nem igazi kihívója a Mercedesnek és a Ferrarinak. Emellett Kínában az is kiderült, hogy az egyenesekben is elmaradnak tőlük. Christian Horner csapatfőnök szerint a bahreini beállítási gondokat már megoldották, ám bizonyos hiányosságokat csak később fognak orvosolni. „A karosszériánk tekintetében fejlődést értünk el. Bahreinhez képest előreléptünk ezen a hétvégén. Az első és a második szektorban jók voltunk, a harmadikban viszont még nem annyira. De érkeznek bizonyos újítások, amik segíteni fognak” – nyilatkozta.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Mivel az említett harmadik szektor nagy részét az 1,2 kilométeres egyenes teszi ki, kitalálható, hogy a végsebességük és a motorerő jelentheti a bizonytalan pontot. A Honda teljesítmény szempontjából még nincs egy szinten a két legjobb gyártóval, emellett Helmut Marko korábban arra is tett utalást, hogy a karosszériájuk még nincs teljes összhangban az erőforrással, vagyis a leszorítóerő-légellenállás dilemmára sincs még optimális megoldásuk.

Verstappenhez hasonlóan Horner is bízik abban, hogy saját és a Honda fejlesztéseivel még jelentős javulást érnek el. A többiek agresszívebb motormódjai kapcsán elmondta: „Folyamatosan javulnak, és készülünk dolgokkal, melyek egyértelműen javítani fognak a helyzeten. De közben a többiek sem tétlenkednek. A célunk idén, hogy felzárkózzunk a Mercedesre és a Ferrarira.”

Verstappen bízik benne, hogy a következő helyszíneken fejlesztéseik közelebb fogják vinni őket a két ellenfelükhöz. „Bakuban érkeznek majd újdonságok az autóra és a motorra is, de az igazi munka eredménye később jön” – bocsátotta előre, célozva a Barcelonára fejlesztett csomagjukra.

Borítókép: Max Verstappen és Sebastian Vettel csatája (Fotó: Red Bull)

További tartalmak