Villeneuve: A Williams már nem versenycsapat

Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve ismét komoly kritikával illette korábbi csapatát, a Williamst. A kanadai szerint az alakulat már nem nevezhető valódi versenycsapatnak, a profit ugyanis sokkal fontosabb nekik a pályán elért eredményeknél.

Robert Kubica (Fotó: XPB)

A hibridéra elején még voltak szép eredmények, az elmúlt években azonban egyre nagyobb gödörbe kerül a klasszikus brit alakulat. Tavaly például fennállásuk során először lettek utolsók a konstruktőri bajnokságban, formájukat elnézve (eddig folyamatosan a mezőny végén voltak) pedig idén is komoly esély mutatkozik arra, hogy a tabella alján zárjanak.


Az istálló utolsó világbajnoka, Jacques Villeneuve a gyengélkedést látva többször odaszólt már a Williamsnek, valamint az azt irányító Claire Williamsnek, aki véleménye szerint alkalmatlan a feladatra, módszerei pedig korszerűtlenek.
Jacques Villeneuve (Fotó: XPB) Jacques Villeneuve (Fotó: XPB)Nemrég újra elővette a briteket, akik érzése szerint már nem csapatként működnek, hiszen sokkal jobban figyelnek a pénzügyekre, mint a pályán történtekre. „A Williams többé már nem versenycsapat” – mondta a Journal de Montrealnak. „Inkább csak egy olyan szervezet, aminek minden év végén jelentenie kell az anyagi helyzetéről, és a célja az, hogy pozitív legyen a mérleg. Ezt legutóbb meg is tették, szóval rendben vannak” – folytatta.


„Ha 2018-ban 16 milliós plusszal zártak, az azért van, mert már nem költenek eleget a versenycsapatra. A csapat vezetője már nem is akar nyerni az F1-ben, csak a lehető legtöbbet  akarja kifacsarni a befektetőkből. Most csak ez számít nekik” – hangsúlyozta.


Ami a kisebb csapatok pénzügyeit illeti, az F1 jó ideje keresi a megoldást az ő és az élmezőny költségvetései között lévő különbség csökkentésére. Többször fölmerült a költségvetési plafon segítene a probléma megoldásában, Villeneuve szerint azonban ez sem működne. „Ha mondjuk, 100 millió lenne a határ, mi történne? A Mercedes biztos elköltené, a kisebb csapatok viszont csak egy részét költenék el ennek. Ez nem segít. Ez lósz*r. Elmondom szerintem mi lenne: a kisebb szervezetek több pénzt tennének zsebre” – zárta gondolatát.
 Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)