Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: inog a talaj Gasly lába alatt?

Red Bull: inog a talaj Gasly lába alatt?

Motorsport-Total, Speedweek
Fejlődik Pierre Gasly, de lassú ütemben. Vajon meddig él a Red Bull türelme vele szemben?

Három hétvégét kellett várnia Pierre Gaslynak arra, hogy először kerüljön a legjobb tízbe időmérő edzésen a Red Bull-lal. Kínában újabb pontokkal is gyarapította termését, hiszen a 6. pozícióban ért célba. Csapattársától, Max Verstappentől ugyanakkor még mindig jócskán elmaradt. Az időmérőn 0,8 másodpercet kapott a hollandtól, és másnap többek között azért is kellett a hátrányosabb lágy gumin rajtolnia (miközben a három élcsapat több öt versenyzője a közepest használta), mert nem volt elég gyors ahhoz, hogy a lassabb típuson jusson tovább a Q2-ből.

Gasly Sanghajban elmondta, nehezen találja az összhangot az RB15-ös autóval, a múlt évi Toro Rosso sokkal inkább azt csinálta, amit elvárt tőle, és könnyebb volt vezetnie, mint az idei Red Bullt, hiába az utóbbi autó a gyorsabb. „Az autó hátulja a probléma. Amikor a gázra lépek a kigyorsításkor, a hátulja nagyon ideges. Ez túlmelegíti a gumikat, és növeli a gumikopást. Van, hogy már egyetlen gyorskör végén érzékelem ezt” – panaszkodott Gasly.

Főnöke, Christian Horner szerint az autójuk valóban őt hátráltatja jobban. „Az autónkat jelenleg nehéz beállítani. Eléggé szűk tartományban működik jól, és ezt Max rendkívül jól kezeli, Pierre-nek viszont gondot okoz. De biztosra veszem, hogy előbb-utóbb nála is javulás jön.”

A harmadik hétvégéjén már történt is némi előrelépés, és Gasly helyzetét szépítette, hogy a verseny hajrájában megejtett kerékcserének köszönhetően az övé lett a leggyorsabb kör és az érte járó egy pont. „Ez a leggyorsabb kör önbizalmat fog adni neki” – jósolta Horner. „Ezen a hétvégén véleményem szerint előrelépést tett. De még mindig nem érzi magát százszázalékosnak az autóban. Ő most egy tanulási szakaszon megy keresztül, és csak apróságokon kell változtatni a vezetési stílusban, és máris többet tud kihozni az autóból. Ez a legnagyobb kihívás, de jó úton halad.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB) Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Kérdés, mennyi időt kap a Red Bulltól a beilleszkedésre és a bizonyításra. Egyre többen pedzegetik, hogy ha sokáig így folytatja, nem lesz hosszú a pályafutása Milton Keynesben. Nemrég Jacques Villeneuve figyelmezette a franciát, hogy akár év közben is elveszítheti az ülését, Kínában pedig a Red Bull-program korábbi tagja, Karun Chandhok vetette föl ugyanennek lehetőségét, mondván, a szigorú tanácsadó, Helmut Marko legfeljebb Silverstone-ig fog várni, utána Danyiil Kvjat sorsára juthat Gasly. „Még nagyon az elején járunk, de ha a szezon közepéig nem gyorsul és nem győzi le legalább néha Maxot az időmérőn, akkor nagyon komoly nyomás alá kerülhet. Ha Silverstone után sem lesz változás, Helmut türelme várhatóan elfogy” – vélekedett az indiai.

Marko a barcelonai teszteken történt balesetei miatt már kritizálta Gaslyt, akiben a bukások szerinte hagytak is nyomot, hiszen az első versenyeken inkább az óvatosságra törekedett. Az osztrák viszont az utóbbi időben szintén tapasztalt némi fejlődést a versenyzőjénél. „Hál’ Istennek Gasly a bahreini második etapján fölébredt. Ott hasonlóan gyors köridőket futott, mint Verstappen. Most már csak az kéne, hogy az időmérője és a versenye is egyformán sikerüljön” – nyilatkozta a tanácsadó a Motorsport-Totalnak.

Erre a végtelenségig biztosan nem fog várni Marko, ha pedig Gasly nem hozza azt, amit elvárnak tőle, a helyére máris lehet egy jelöltje: az újonc Toro Rossó-s, Alexander Albon eddigi teljesítményéről sok jót mondott már a tanácsadó…

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak