Musorujsag
Élő Eredmények

A régi gyengéje a fő erőssége az egyre népszerűbb Leclerc-nek

A régi gyengéje a fő erőssége az egyre népszerűbb Leclerc-nek

Sky Sports, Motorsport-Total
Már pár ferraris verseny után nagyot nőtt Charles Leclerc népszerűsége. A monacói azt is elmesélte, hogyan vált a fiatalon gyenge pontját jelentő pszichológiai oldal az egyik legnagyobb erősségévé.

Ha az első F1-es futamgyőzelmét nem is tudta megszerezni Charles Leclerc Bahreinben, pályafutása első dobogójának és a hajrában történt motorproblémás drámájának köszönhetően így is nagyot nőtt a népszerűsége. Legalábbis ő ezt tapasztalta Szahír után. Ilyen tekintetben jót tett neki a remeklése – és sokan azok után is mellé álltak, hogy a Ferrari Sebastian Vettel mögé rendelte őt Kínában.

A sanghaji hétvégén elárulta, érzékelhető volt a majdnem-győzelmének hatása. „Amikor az emberek látják az arcod a dobogón, az megváltoztat valamit. A Forma–1 egy különleges sport, hiszen a sportolók arcát sosem látod közben, amíg nem állnak dobogóra, vagy nem érnek el valami nagy eredményt. Két héttel ezelőttig engem még csak nem is láttak” – ecsetelte az ifjú monacói, aki azt azért nem bánja, hogy most már arcot is társítanak a nevéhez.

Elmondása szerint miután hazatért Monacóba, feltűnően sokan ismerték fel és gratuláltak neki a teljesítményéhez. Attól ugyanakkor szerinte még igencsak messze van, hogy sztárnak nevezzék, egy napon említve többszörös világbajnok riválisaival, Sebastian Vettellel és Lewis Hamiltonnal. Ha viszont így folytatja, még csatlakozhat hozzájuk. „Ezen még nem gondolkodtam el. Az ilyesmire nem lehet felkészülni, de ha megtörténik, az jó előjel, mert azt mutatja, hogy jó munkát végzek az autómban” – fogalmazott a 21 éves reménység.

Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A szakmának mindenesetre nem kell már bemutatni őt, és arról sem kell győzködni, hogy nagy jövő előtt áll. Sokan például már most a 2019-es bajnokesélyesek közé sorolják őt, amit Leclerc ugyanolyan furcsának talál, mint a hirtelen ismertségét. „Az első versenyen még senki sem tekintett esélyesnek, a második után már mindenki annak tart. Elég gyorsan változnak a dolgok” – jegyezte meg. „Természetesen mindig jó érzés, amikor olyanok dicsérnek, mint Lewis (Hamilton), Seb vagy a sportág nagyjai, ez megtisztelő. De menni kell tovább, nem szabad túl sokat foglalkozni ezzel. Tudom, hogy még mindig fejlődnöm kell, és képes is vagyok fejlődni.”

Többen megjegyezték, nem az a meglepő, hogy Leclerc fejtörést tud okozni Vettelnek, hanem az, hogy már a második ferraris versenyén sikerült neki. A beilleszkedése szerinte eleve jól sikerült új csapatánál. „Ez az egész természetesen jött. A csapat kedvesen fogadott, és hasznomra volt, hogy már évek óta az akadémiájuk tagja voltam, ismertem az embereket. Olyan munkába kezdtem, amit már régóta csináltam, és minden nagyon jól ment.”

A Scuderiánál jellemző nyomás pedig nem volt akadály számára, sem az amiatti lelkesedés, hogy második F1-es szezonjában máris egy győztes csapat alkalmazottja. „Nem hinném, hogy nehéz lenne kontrollálni az érzelmeket. A mentális erőmmel a gokartos időszakomban volt probléma, azóta sokat dolgoztam azon, hogy javuljak e téren, és nagyon elégedett vagyok azzal, ahol ma tartok. Bahrein nyilvánvalóan csalódás volt, de már akkor is mondtam, hogy noha problémám volt, a harmadik helyet így is úgy nyertem meg, ami nem olyan rossz.”

Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA) Charles Leclerc (Fotó: MTI/EPA)

Leclerc kiemelte, gyerekként még éppen a pszichológiai oldal volt a gyenge pontja, aztán sokat dolgozott mentáltrénerekkel, valamint az F1-es orvos Riccardo Ceccarelli olaszországi edzésközpontját is rendszeresen látogatta, hogy fejlődjön. „Nehéz elmagyarázni, hogyan dolgozom a mentális erőm javításán. Szenzorokkal a fejeden edzel a számítógép előtt, melyek azt figyelik, mi történik az agyadban. Azt képzeltem, hogy mindent értek, de kiderült, hogy csak tévedtem. Így jobban megismertem magam, és az eredmény a lényeg: rájöttem, hogyan kontrollálhatom magam.”

Hétvégéről hétvégére bizonyítja, valóban ismeri a titkot. Bár legutóbb a kínai csapatutasítás alkalmával kissé ő is ingerült lett, a futam után már újra higgadtan beszélt a történtekről, és érett hozzáállásáért Mattia Binotto csapatfőnök is külön megdicsérte.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak