Musorujsag
Élő Eredmények

Videó: az első virtuális kör az új F1-es vietnámi pályán!

Videó: az első virtuális kör az új F1-es vietnámi pályán!

Motorsport-Magazin
Elkészült az első szimulátoros videó az F1-es naptárban jövő szezonban debütáló vietnámi pályáról.

2020 áprilisában debütál a Forma–1-es bajnokságban a Vietnámi Nagydíj. Az eseménynek egy félig utcai, félig kimondottan e célra kialakított pálya ad otthont, melyet az F1 állandó tervezője, Herman Tilke és cége kivitelez. A létesítmény alapkövét egy hónappal ezelőtt ünnepélyes keretek között rakta le Jean Todt FIA-elnök, tervrajzait pedig már korábban közzétette a Forma–1 hivatalos oldala.

A német Motorsport-Magazin most viszont közzétette a leendő pálya első, Tilke tervezőirodája és az F1 specialistái által készített szimulátoros tervét is, mely minden eddiginél valóságosabban mutatja be, mire is számíthatunk az új helyszíntől. Egy új szimulációs eszközről van szó, amit a jövőben az F1 a további pályák tervezésénél is használni fog, így tökéletesítve még a tényleges kivitelezés előtt az új pályákat, hogy azok megfeleljenek a jó versenyzéshez szükséges feltételeknek.

Az új pálya három hosszú egyenest is magába foglal, a leghosszabb másfél kilométer hosszú lesz. Ez utóbbinál egy jobbos törést is elhelyeznek, amelynél külön ügyeltek arra, hogy ne kelljen lecsukni benne a DRS-t. A pálya további érdekessége, hogy több olyan kanyarja lesz, melyeket más versenypályák jellegzetes szakaszairól mintázva alkottak meg, továbbá speciális kialakítást kap a boxutca is, amelynek ki- és bejáratát úgy rövidítik le, hogy ne jelentsen túl nagy időveszteséget a kerékcsere.

„Ez egy izgalmas elegye lesz egy utcai versenypályának és egy klasszikus versenypályának. Az első szakasza a Nürburgring Mercedes-arénáját idézi. Ehhez jönnek különböző szakaszok, nagy tempójú kanyarok, egy kicsit olyanok, mint a szuzukai S-kanyarok, és az előzést elősegítő hosszú egyenesek, kemény féktávokkal. Összességében egy versenyzőbarát, nagy kihívást jelentő pálya lesz, amely biztosan gondoskodni fog a jó akcióról” – ígérte Tilke az 5,57 kilométeres pálya kapcsán.

A német tervező azt is elárulta, hogy bár 1:36,2 másodperces köridőt jósoltak, ám ő szimulációk során eddig 1:39,4 másodperces legjobb időt ért el. „Nehéz ezen a pályán hibátlan kört futni. Ezenkívül eddig csak a keményebb gumin futtattunk szimulációt, és még nem is találtunk igazán jó beállítást az autónknak. De némi gyakorlással biztosan jobb időket fogunk elérni” – vélekedett Tilke.

Borítókép: Grafika: Formula1.com

További tartalmak