Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Magamat látom Leclerc-ben

Hamilton: Magamat látom Leclerc-ben

Motorsport Week, ESPN
Ismerős Lewis Hamilton számára az a helyzet, amit Charles Leclerc érkezése teremtett a Ferrarinál: 2007-es mclarenes debütálását juttatja az eszébe.

Még mindig nagyon a szezon elején járunk, ám az már így is megállapítható, hogy a Ferrarinál felkavarta az állóvizet az idei versenyzőváltás. Sebastian Vettel mellé a Kimi Räikkönennél eddig nagyobb falatnak bizonyuló Charles Leclerc érkezett, akit Bahreinben csak a balszerencse állított meg abban, hogy elismert csapattársa helyett ő arassa a Ferrari első idei futamgyőzelmét, és aki a kínai csapatutasítást követő rádiós morgolódásával már azt is jelezte, ő bizony nem fogja sokáig tűrni, hogy riválisa az eredményei mögé bújva kapjon kedvezőbb bánásmódot.

A felállás ismerős lehet az F1-et régóta követők számára, hiszen számos alkalommal láttunk már olyat, hogy generációk legjobbjai csapnak össze egymással egy csapaton belül. Az egyik ilyen emlékezetes esetet 2007 hozta, amikor a McLarennél előre minden Fernando Alonso sikerét ígérte, de az újonc Lewis Hamilton nem várakozott, és már első versenyeivel igazi bajnokesélyessé léptette elő magát.

A két versenyző habitusa talán merőben eltért Vettelétől és Leclerc-étől, az ötszörös bajnok számára mégis ismerős a Ferrari jelenlegi helyzete. „Charles egy kicsivel fiatalabb, mint én voltam akkor, talán egy évvel. De amikor fiatal vagy, ez van. Emlékszem, én is a lehető leggyorsabban be akartam kerülni a Forma–1-be, majd miután sikerült, a lehető leggyorsabban nyerni akartam. Le akartam győzni a világbajnokot, aki ellen versenyeztem. Szóval nagyon-nagyon hasonló a helyzet, és nagyon is látom magamat Charles-ban” – nyilatkozta Bakuban a Mercedes bajnoki éllovasa.

Lewis Hamilton és Fernando Alonso a 2007-es Japán Nagydíj időmérő edzése után (Fotó: xpbimages.com) Lewis Hamilton és Fernando Alonso 2007-ben (Fotó: XPB)

Hamilton már tavaly is elismerően beszélt az ifjú monacói tehetségről, és Bahreinben is hangsúlyozta, ő érdemelte volna a futamgyőzelmet helyette. „Máris nagyszerű munkát végez, pedig egy olyan hatalmas csapatnál, mint a Ferrari, nagyon magasak az elvárások. Jól vezet, és csak úgy kell folytatnia, ahogyan most teljesít, és akkor sikeres lesz” – vélekedett.

A kritikusok szerint Leclerc és a siker között a legnagyobb akadályt eddig a Ferrari jelentette, hiszen, amikor nem a megbízhatósággal volt gond, akkor csapatutasítások fogták vissza őt. A legnagyobb hullámokat a legutóbbi kínai hátrarendelése kavarta, amit sokan igazságtalannak tartottak vele szemben azok után, hogy Vettel nem bizonyult gyorsabbnak nála a helycserét követően, Leclerc viszont taktikai hátrányba került emiatt.

Az esetről Hamiltont is kérdezték, ám ő ezúttal inkább jobbnak látta kimaradni az ügyből. „Ezt a döntést nem nekem kell meghoznom. Fogalmam sincs. Nem én vezetem a csapatot, nem nekem kell meghoznom a döntéseket, és számomra tulajdonképpen mindegy is. Én mindkettejük ellen küzdök” – kommentált.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Hamilton a múltban maga is profitált csapatutasításokból a Mercedesnél. A múlt évi Orosz Nagydíjon például úgy kapta ajándékba Valtteri Bottas győzelmét a finnt félreállító munkaadójától. Az említett mclarenes évben viszont még neki kellett feltörekvő fiatalként megküzdenie azért, hogy ne legyenek előre leosztott lapok. „Versenyzőként a filozófiám, hogy mindig adjanak egyenlő esélyeket, bárkivel is versenyzek, mert így mutathatom meg, hogy mire vagyok képes. Amikor az F1-be érkeztem, egyes csapatoknál jellemző volt, hogy egy többszörös világbajnok első számú státuszt követelt, így neked második számúként kellett támogatnod őt. De a kiváltságos helyzet szembemegy a legbelső értékeiddel, mert a szíved mélyén versenyző vagy. Én megértem, hogy hogyan érzi most magát Charles.”

„Legbelül hiszi, hogy ő a legjobb, vagy képes arra, hogy a legjobbá váljon. Ez olyan, mintha tompítanák a fényedet. Versenyzőként természetes, hogy lázadsz. Ők ezt mondják, de te a benned lévő harcos miatt épp az ellenkezőjét akarnád tenni” – ecsetelte Leclerc helyzetét.

Közvetítéseink: Azeri GP és WTCR Hungaroring Közvetítéseink: Azeri GP és WTCR Hungaroring
Borítókép: Lewis Hamilton és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak