Musorujsag
Élő Eredmények

Műszaki hiba, eső: Alonso dadogós kezdése Indianapolisban

Műszaki hiba, eső: Alonso dadogós kezdése Indianapolisban

Motorsport, Motorsport Week
Nem volt zökkenőmentes Fernando Alonso első tesztje a McLaren Indy 500-as autójával: csak az utolsó helyen zárta a napot.

Szerdán rendezték az első hivatalos tesztet az idei Indy 500-as verseny résztvevői számára. Az indianapolisi versenypályán előbb két órán keresztül a verseny állandó és rutinos résztvevői körözhettek, majd a következő két órában az újoncoknak és a kevés tapasztalattal rendelkezőknek is lehetőséget adtak a gyakorlásra. Bár Fernando Alonso 2017-es szereplése miatt újoncnak már nem nevezhető, mégis utóbbi csoportba került, és egy úgynevezett „felfrissítő” tesztet kellett végrehajtania.

A gyakorlás ugyanakkor nem alakult a csapatok szája íze szerint, hiszen már 15 perccel az első edzés rajtja után esni kezdett az eső, ami miatt négy órára felfüggesztették a munkát. A csapadék elállta után felszárították az aszfaltot, majd kezdetét vette a száguldás, ám az első tréning utolsó húsz percében újra esni kezdett. A legjobb időt a 2017-es Indy 500-as győztes, Szato Takuma érte el 226,993 mérföld/órás átlaggal (39,6488 másodperces kör), aztán egy kettőről másfél órásra rövidített programmal következett Alonsóék csoportja – de a spanyol nélkül.

A nemrég bemutatott McLaren-Chevrolet autó az edzés első háromnegyed óráját a garázsban töltötte, miután elektronikus hiba lépett föl, és mivel ezek után a kétszeres F1-es bajnok mindössze 29 kört tudott futni, nem teljesítette a szabályok által előírt szintet, ezért a későbbiekben ismételnie kell. Alonsónak további tíz 215 mérföld/óra fölötti átlagú kört kell futnia egymás után ahhoz, hogy megkapja az indulási engedélyt. Ha nem hátráltatják újabb hibák, ez aligha fog gondot okozni neki. A mostani tesztje viszont így is csalódás volt, csoportjában az utolsóként, a 9. helyen, 218,690 mérföld/órás (41,1542 mp) átlaggal zárt, javítani pedig az eső és a naplemente miatt megkurtított program miatt már nem volt lehetősége.

Közvetítések, Baku

Tekintve, milyen nehézségek hátráltatták, Alonso egyelőre nemigen tudta megmondani, mennyire lehet versenyképes a McLaren által felállított új csapat autója. „Jó érzés volt visszatérni, valahányszor belépek az Indianapolis Motor Speedwayre, az nagyszerű érzés. Sajnos az időjárással balszerencsések voltunk, és némi gondunk is adódott az autóval, de még így is sikerült teljesítenünk pár kört, és ez itt különleges érzés az adrenalin miatt. A csapat azt tervezte, hogy lépésről lépésre gyorsulunk, és mindent leellenőrzünk. Minden menetnél találtunk valami újdonságot, de végül kevés időt töltöttünk a pályán, ezért nehéz megmondani, mennyire versenyképes az autó” – fogalmazott Alonso.

„Mindannyiunknak több időre van szükségünk a pályán, és biztos vagyok benne, hogy májusban pótolni tudjuk a most elmaradt köröket. Ezúttal más érzés számomra az Indy 500-as, mert már ismerem a versenyt, tudom, milyen hosszú, felkészültebb vagyok érzelmi szempontból. Most a lényeg, hogy gyorssá tegyük az autót. Két hetünk van még, sok lesz a teendőnk, de hiszem, hogy helyes irányba haladunk.”

A versenyző rámutatott, 2017-tel ellentétben, amikor az Andretti Autosport adta kölcsön saját autóját, felszerelését és személyzetét a McLarennek, ezúttal nehezebb feladat vár rájuk technikai szempontból, hiszen külön csapatuk van, mely – a Carlin-csapat segítsége ellenére – még híján van a tapasztalatnak. „Semmi kétség, ez nagy kihívás. Mindent magunknak kell csinálnunk, nemcsak a beállításokat, a technikai oldalt is, a csapat működését, a stratégiát, a gumikezelést, a kormány kialakítását, a legalapvetőbb dolgokat, amiket az Andrettitől készen kaptunk. Azzal sok időt megspóroltunk akkor. Ez most egy nagyobb feladat, de emiatt nagyobb is lesz a megelégedés! A McLaren bizonyos tekintetben talán más megközelítést alkalmaz. Az Andrettinél csak használtuk, amiről tudtuk, hogy működik, ezért könnyebb volt. De most talán új dolgokat is fölfedezünk. Legalábbis reméljük” – tekintett előre.

Az Indy 500-as futam felvezető programja május 11-től folytatódik, a patinás verseny 103. kiadását pedig május 26-án rendezik meg.

Borítókép: Fotó: McLaren Indy

További tartalmak