Musorujsag
Élő Eredmények

Diszkvalifikálták Gaslyt a Red Bull szabálytalansága miatt

Diszkvalifikálták Gaslyt a Red Bull szabálytalansága miatt

FIA, RaceFans
Az Azeri Nagydíj időmérő edzése után vizsgálatot indított az FIA a Red Bull ellen. Pierre Gaslyt autója szabálytalan működése miatt utólag kizárták a kvalifikációból.

A francia versenyző eleve egy súlyos büntetéssel vágott neki a szombatnak, hiszen a második szabadedzésen elmulasztott egy kötelező mérlegelést, amiért a boxutcából kell rajtolnia vasárnap. Ennek ellenére részt vett az időmérő edzésen, mi több, a Q2-be a legjobb időeredménnyel jutott tovább. Gyorsasága meglepő volt, ám úgy tűnt, főként a célegyenesben fogott szélárnyékának köszönhette.

A leintés után pár órával aztán az FIA közölte, hogy vizsgálat indult Pierre Gasly és csapata ellen, mivel autójában a megengedett 100 kilogramm/óránál magasabb üzemanyag-átfolyási értéket mértek a kvalifikáció során, éppen a leggyorsabb körén. Hasonló ügye volt már a Red Bullnak. A motorszabályok 2014-es bevezetése utáni első versenyen, az Ausztrál Nagydíjon Daniel Ricciardo is túllépte a megengedett maximális értéket, ezért elveszítette dobogós helyezését.

Most utódja is hasonló büntetést kapott: a szövetség utólagosan diszkvalifikálta őt. E büntetésnek ezúttal azonban a pénteki büntetés miatt éppúgy nincs jelentősége, mint annak, hogy szombaton váltócsere miatti 5 rajthelyes hátrasorolással is sújtották őt.

Az üzemanyag-átfolyásra vonatkozó szabálysértéssel legutóbb a múlt évben volt dolga az FIA-nak. Akkor Esteban Ocon Force Indiájában mértek a megengedettnél magasabb értéket Austinban.

Gasly az edzés után állította, nem növelték a motorjának erejét a Q1-es gyorskörén, sőt valójában óvni igyekeztek erőforrását az időmérő tétnélkülisége miatt. „Jó érzés volt az első helyen zárni a Q1-et, de tudtuk, hogy a boxutcából rajtolunk vasárnap, és a legfontosabb az volt, hogy ráérezzek az autóra kevés üzemanyaggal. Jó volt, és idén talán először fordult elő, hogy jól éreztem magam az autóban, szóval boldog vagyok. Magabiztos voltam, próbáltam alkalmazkodni, lépésről lépésre javulni akarok. Jó irányba haladunk, és ez egy jó időmérő volt. Nem is számítottam ilyen jó tempóra, mert föl sem tekertük a motort, versenyüzemmódban mentem, hogy óvjam az erőforrást” – nyilatkozta még a büntetése és a vizsgálat előtt.

közvetítések 190427 idotabla AzerGP szombat

Borítókép: Pierre Gasly (Fotó: XPB)

További tartalmak