Musorujsag
Élő Eredmények

Egységes alkatrészek: az FIA két pályázatot is kiírt

Egységes alkatrészek: az FIA két pályázatot is kiírt

Autosport
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kiírta az egységes fékrendszerek és kerékanyák beszállítására vonatkozó pályázatait. Ami a folytatást illeti, az F1 sportigazgatója, Ross Brawn reméli, még több elemet standardizálnak majd 2021-ig.

A sportág vezetői már korábban elhatározták, több olyan alkatrészt is egységesítenek, melyek előállítása komoly költségeket emészt föl, viszont „nem járulnak hozzá komolyabban az F1-es autók teljesítménynövekedéséhez. Egyelőre annyi biztos, hogy a váltók mellett a fékrendszereket és a kerékanyákat standardizálják.

Az FIA most az utóbbi kettővel kapcsolatos pályázatot is kiírta az érdeklődőknek (a váltók esetében ezt már megtette). A győztes beszállító alapesetben 2021 és 2024 között lehet az F1 partnere, 2025-ig pedig akkor, ha sikeresek lesznek a csapatokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások.

Ross Brawn (Fotó: XPB) Ross Brawn (Fotó: XPB)

A fékekkel kapcsolatos pályázat két részre bontható: az egyik a fékbetétekre vonatkozik és a súrlódó tárcsákra, a másik pedig a hidraulikus rendszerekre. Ami a kerékanyák pályázatát illeti (mivel 2021-ben 18 colos abroncsokat használnak, addigra ezek mérete is változhat), a nyertes beszállító a tervek szerint évente 60 készletet biztosít majd egy-egy istálló számára.

Az FIA pályázata megköveteli, hogy a beszállítóknak az F1 követelményeinek megfelelő minőségű alkatrészekkel kell előállniuk, és minden csapatnak egyenlő specifikációt kell a rendelkezésükre bocsátaniuk ezekből. Az érdeklődők május 22-ig jelentkezhetnek, az FIA június 14-én dönt.

Az F1 sportigazgatójaként dolgozó Ross Brawn az egységes alkatrészekkel kapcsolatban többször elmondta már, örülne, ha a jövőben még több elemet fölvehetnének a listára. „Rengeteg elem van, aminek az alapja közös. Van, amivel kapcsolatban egyetértünk, hogy nem lehet változás, és van, amiről még egyeztetünk. Például mindenki saját tűzoltó készüléket épít, ami szép kihívás, de nem növeli a teljesítményt. Ha ezeket egységesítjük, csökkenthetjük a kiadásokat” – hangsúlyozta.

Fotó: XPB) Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas és Lewis Hamilton küzdelme a rajt után (Fotó: XPB)

További tartalmak