Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel mint csapattárs: Egy mindig fair F1-es „kocka”

Vettel mint csapattárs: Egy mindig fair F1-es „kocka”

Motorsport-Magazin
Igazi Forma–1-mániás strébernek, az egyik legkeményebb, de legspottszerűbb riválisnak tartja Sebastian Vettelt Daniel Ricciardo, aki őszintén mesélt a 2014-es közös évükről, azt is vázolva, mit élhet át mostanság Charles Leclerc.

Árgus szemmel figyeli a Forma–1 világa, mi sül ki Sebastian Vettel és Charles Leclerc „generációs” csatájából. Vesztenivalója igazán csak Vettelnek van, akiről már a monacói érkezésének bejelentése óta találgatják, vajon el tudja-e kerülni azt, amit 2014-ben egy másik ifjú titán érkezésekor már egyszer elszenvedett. Akkor Daniel Ricciardo Red Bull-újoncként tréfálta meg a frissen négyszeres bajnokká koronázott németet, kapcsolatukat pedig Vettel azzal zárta rövidre, hogy váratlanul a Ferrarihoz szerződött.

Ahogy most Leclerc-rel, úgy akkor Ricciardóval is Vettelé volt a nehezebb helyzet. „Én úgy szemléltem ezt a dolgot, hogy ha közel kerülök hozzá, az emberek azt fogják mondani: »Hű, ez a Ricciardo egészen jó, közel van egy négyszeres bajnokhoz!« Számomra ez nem jelentett nyomást, inkább egy esély volt” – mesélte Ricciardo arról, miért is van ilyenkor lélektani előnyben a frissen érkező fiatal.

Ahhoz persze, hogy ez ténylegesen előnnyé váljon, mindenekelőtt az kell, hogy a fiatalabb fél tartani tudja a lépést a rutinossal. Márpedig 2014-ben Leclerc-hez hasonlóan Ricciardo is azonnal fölvette a ritmust. Ám túl azon, hogy esélyt látott Vettelben, Ricciardo sokat is tanulhatott tőle.

„Tudtam, mennyire szorgalmas, és hogy mennyire függője a sportágnak. Ő egy igazi kockája ennek a sportnak – és ezt dicséretből mondom. Együtt él, együtt lélegzik a Forma–1-gyel és a versenyzéssel, és minden apró részletéig leás. Örömmel tanultam tőle akkoriban” – jellemezte korábbi csapattársát az ausztrál.

Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com) Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: xpbimages.com)

Ricciardo már az első versenyükön, Ausztráliában jobbnak bizonyult Vettelnél, majd Bahreinben is ő volt a gyorsabb Red Bull-os. Azon a futamon egy számára meghatározó, Vettel számára viszont kevésbé kellemes jelenetre is sor került: a boxfal csapattársa elengedésére szólította föl a lassabb címvédőt. „Ez élénken él még az emlékeimben, és nagyon klassz volt” – mesélte Ricciardo, aki számára hízelgő volt e pillanat. „Szerintem a csapat meglepődött. Természetesen nem szerződtettek volna, ha nem hittek volna bennem, de azt gondolták, hogy időre lesz szükségem a tanuláshoz és a beilleszkedéshez. Úgy vélem, megdöbbentek, de közben örültek is, és azt gondolták: »Oké, akkor hagyjuk, hogy csinálja.«”

Miközben idén Leclerc esetében a Ferrari már többször is csapatutasítással védte Vettelt, Ricciardo szerint a Red Bullnál ilyesmi soha nem fordult elő. Sosem érezte úgy csapaton belül, hogy kevés rutinja miatt bárki is mellékszereplőként kezelné őt. „Amikor elkezdtem legyőzni őt, a legtöbb csapatutasítás engem részesített előnyben. Talán azért, mert én voltam emelkedő pályán. Klassz volt, és élveztem is. Sok tekintetben fölnéztem Sebre, mert természetesen sok mindent elért. De egy pillanatig sem gondoltam úgy, hogy nagyobb lenne nálam. Ez csak önbizalom kérdése volt. Egyszerűen az volt az érzésem, hogy oda tartozom, és a csapat is gondoskodott arról, hogy jól érezzem magam. Nem éreztették velem soha, hogy ez nem az én helyem.”

Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo 2014-ben Bahreinben (Fotó: XPB) Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo 2014-ben Bahreinben (Fotó: XPB)

Vettel már 2014 elején „nem volt ott” a Red Bullnál?

Az ausztrált leginkább az lepte meg Vettellel kapcsolatban, hogy rivalizálásuk nem torkollt ellenségeskedésbe. Pedig előzetesen számított ilyesmire, hiszen elődje, Mark Webber élt meg feszült pillanatokat a némettel. Annak ellenére, hogy háromszor nyert, míg ő egyszer sem, és a bajnokságban is legyőzte őt, Ricciardo nem vált sosem ellenséggé Vettel szemében. „Azt vártam, hogy Seb nehezen fogja viselni. Markkal komoly volt a rivalizálásuk, és nem tűnt úgy, hogy igazán jó vesztes lenne… Nem tiszteletlenségből mondom ezt, szerintem értik, mire gondolok” – magyarázta Ricciardo.

„Volt, hogy a verseny után azt kérdeztem magamtól: »A francba, egyáltalán fog velem még beszélni?« Aztán odajött hozzám, kezet rázott velem, és minden klassz volt. Tényleg nagyon jó volt a kapcsolatunk, és még az utána következő években is.”

Hogy e közvetlenségnek mennyi köze volt ahhoz, hogy a Red Bull esélytelen volt a bajnokságban abban az évben, küzdelmüknek nem volt nagy tétje, Vettel pedig az új szabályok miatt kiábrándult kicsit az F1-ből, az már más kérdés. Ricciardo azt mindenesetre érzékelte, hogy az idény végén a Ferrarival szerződő kollégája már nem teljesen volt ott velük. „Szerintem ő már eldöntötte, hogy továbbáll, jóval azelőtt, hogy a Ferrari mellett döntött volna. Nem tudom, de úgy tűnt, mintha már akkor kijelentkezett volna, amikor én megérkeztem. Nem igazán birkóztunk egymással, ha értik, mire célzok.”

Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen (Fotó:  Batchelor / XPB Images) Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen 2014-ben (Fotó: Batchelor / XPB Images)

Verstappen naiv fiatal volt a fair Vettelhez képest

Ricciardo másfél év elteltével aztán maga került abba a helyzetbe a Red Bullnál, amelybe 2014-ben ő kényszerítette Vettelt. Max Verstappen 2016-os érkezésével ő lett a pozícióját féltő rutinos versenyző a feltörekvő fiatal mellett, és három szezonjuk során egyre inkább háttérbe is szorult, mígnem tavaly év végén ő is a távozás mellett döntött.

Miközben Vettel esetében hiányolta az igazán kiélezett küzdelmet, Verstappennel mindvégig ilyet vívott. Több esetben ütközés is lett belőle. „Maxszal mindketten próbáltunk a csapaton belüli főnökök lenni, de volt különbség abban, ahogyan Max és Seb viszonyult a dolgokhoz. Max fiatal, bizonyos szempontból még naiv. Fiatalon jött, gyorsan a csúcsra ért, míg Seb a tapasztalata miatt okosabb volt” – állította ellentétbe a két versenyzőt.

„Sebastiannal a pályán volt pár csatánk, de mindig megmaradt közöttünk a tisztelet, ami talán 2014-en alapult. Ő az egyik legkeményebb ellenfél, alig van valaki, aki annyira keményen versenyez, mint ő, de én szeretek vele csatázni. Mindig kemény, de mindig megmarad közöttünk a tisztelet” – méltatta német riválisát.

A levezető kör az Apple Podcasts Spotify Google Podcasts -on is hallgatható!

Borítókép: Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel (Fotó: Price / XPB Images)

További tartalmak