Räikkönen és a „hobbija”: Ha szereted, jobban csinálod!

Kimi Räikkönen nem érti, hogyan érthették negatívan azon kijelentését, hogy már inkább hobbiként tekint az F1-re, és ismét megváltozott szemléletmódja jótékony hatásairól beszélt.

Kimi Räikkönen (Fotó: MTI/EPA)

A Kínai Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján Kimi Räikkönent az idei csapatváltásának motivációjára tett hatásáról kérdezték, ami kapcsán kijelentette: „Semmi rendkívülit nem csinálok annak érdekében, hogy motiváljam magam. Számomra ez végső soron már inkább egy hobbivá vált, mint bármi mássá. Talán ezért is élvezem annyira.”


A 2007-es világbajnok ezzel csak arra kívánt utalni, hogy újra képes élvezni az F1 számára legszebb részét, anélkül hogy nagy nyomás nehezedne rá, vagy hogy görcsösen akarná végezni a feladatait, mégis voltak, akiknek a „hobbi” szó kiejtése azt sugallta, hogy már nem veszi elég komolyan a versenyzést. Erre reagálva Bakuban pontosított. „Nem tudom, hogy az emberek bármi rosszat is bele akarnak-e látni ebbe, de amikor a hobbidat űzöd, azt azért teszed, mert élvezed. Mindent beleadsz, és jól érzed tőle magad. Ez így nem munkának érződik” – fogalmazott.
Kimi Räikkönen (Fotó: XPB) Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)


A rutinos versenyzőt idén az Alfa Romeónál nem övezi akkora felhajtás, mint az elmúlt években a Ferrarinál, és a legnagyobb örömére a médiafellépésekből is kevesebb jut neki. „Ez is része a munkának, de engem nem érdekel. Szóval jobban szórakozom, és ez az egyetlen oka annak, hogy még mindig itt vagyok” – szögezte le. „Ez az egyetlen, ami motivál, és amíg élvezem, nincs szükségem semmilyen támogatásra. nincs szükségem senkire, aki motivál. Mindig a legjobb formámat igyekszem nyújtani, és van, hogy sikerül, van, hogy nem.”


A motiváltságát a csapata sem kérdőjelezte meg, mi több, Frédéric Vasseur csapatfőnök számára abból egyértelműen kiderül, Räikkönen mennyire elhivatott, ahogyan minden egyes részletre odafigyel, vagy amennyi időt a svájci gyárukban tölt. A finnt e megállapításról is kérdezték, ám ő csak a vállát vonta: „2001-ben versenyeztem náluk, szóval nem tudom, mihez viszonyítanak.”


A munkájára eddig nemigen lehet panasz. A négy eddigi versenye mindegyikén pontot szerzett, amivel a hatodik helyen álló Sergio Pérezzel, valamint a 7.-ként rangsorolt Pierre Gaslyval holtversenyben 13 pontja van. Egyelőre tehát ő a középmezőny egyik legjobbja, és szerinte reális célkitűzés lehet számukra a nagyok mögötti legjobb pozíció év végi megszerzése is. „Miért is ne? Ha valaki nem tesz nagy előrelépést, akkor lehetünk mi a legjobbak, minden esélyünk megvan rá, és ezért fogunk küzdeni.”