Csalódást keltő a visszatérés, de Kubica élvezi!

Robert Kubica elismeri, Forma–1-es visszatérése eddig csalódást keltő, hiszen csapata a mezőny végén tanyázik, azt viszont nem állíthatja, hogy nyolcéves távollét után nem élvezi, hogy ismét ott van a királykategóriás futamok rajtrácsán.

Robert Kubica (Fotó: XPB)

Kis híján végzetes ralibalesete után Kubica évekig küzdött azért, hogy újra F1-es versenyző lehessen, álma viszont nem sokkal azt követően, hogy valósággá vált, igazi rémálomba fordult, a Williams ugyanis későn készült el autójával, kihagyta az első teszthét felét, a futamokon pedig egyértelműen az utolsó helyre került (még az utolsó előttitől is komoly lemaradásban).


A lengyel eddig sem titkolta, nincs megelégedve helyzetével, legutóbbi, az F1 hivatalos oldalának adott nyilatkozatában pedig egyértelműen kijelentette, az eddigi hónapok csalódást keltőek voltak számára. „A reális célunk az volt, hogy az évkezdés zökkenőmentes legyen” – kezdte.


„Fontos volt, hogy lendületet kapjunk, hogy az autó fejlesztéseire összpontosíthassunk és megpróbáljuk kihozni belőle a legjobbat. Sajnos a tesztek máshogy alakultak, és ez nagyon kiábrándító volt. Bonyolult helyzetbe kerültem, ahogyan a csapat is. Az első barcelonai teszt volt életem legfontosabb tesztje, hiszen nagyon hosszú kihagyás után tértem vissza. Az egyetlen esélyem volt, hogy magamra összpontosítsak, megismerhessem az autót és felkészüljek” – magyarázta.
Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)


„Ehelyett végül az első futamot kellett arra használnom, hogy megértsem azokat a dolgokat, amiket már Barcelonában meg kellett volna értenem. Másrészről persze jó, hogy ez már most megtörtént, és a problémák megoldására összpontosíthatunk” – folytatta a tapasztalt versenyző, aki a gyenge kezdés ellenére sem bánta meg, hogy elfogadta a Williams ajánlatát.


„Furcsának tűnhet, de élvezem, hogy visszatértem. Boldogan segítek a csapatnak, és örülök, hogy kivehetem a részem a munkából. Valószínűleg azért élvezem, mert sokáig távol voltam. Tudom, hogy lassúak vagyunk, és az is nyilvánvaló, hogy küszködünk, így pedig a futamok nagyon nehezek, de élvezem. Mindig el kell fogadnod a helyzeted, és valahogyan reagálnod kell rá. A nehézségekben is meg lehet találni a pozitívumokat, persze ez sokaknak egyáltalán nem könnyű” – fogalmazott.


„Javulnom kell versenyzőként, és most is sokat tanultam. Most meg kell próbálnom jobban teljesíteni. Persze jobb, ha az embernek kevesebb dolog miatt kell aggódnia. Akkor sokkal kényelmesebben érezném magam, és csak a teljesítménnyel kellene foglalkoznom. Erre lenne igazán szükségünk” – hangsúlyozta.


Bár a hétvégi Spanyol Nagydíjra új fejlesztésekkel készülnek, Kubica tudja, csapatának sok időre lesz szüksége, hogy komolyabban fordítson sorsán. „A csapatban senki sem örül a jelenlegi helyzetnek. Mindannyian sokkal előbb szeretnénk látni a Williamst. Mind igyekszünk a lehető legjobb munkát végezni. De amikor ilyen következetlenül viselkedik az autó, és ennyire nehezen vezethető, akkor tudod, hogy nincs könnyű dolgod. Megoldást kell találnunk, és ez remélhetőleg kevesebb időt vesz majd igénybe, mint hinnénk” – zárta gondolatát.
Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)