Kvjat eltörölné a pénteki edzéseket

A Toro Rosso orosz versenyzője, Danyiil Kvjat a pénteki szabadedzések eltörlését javasolja a Forma–1 vezetőinek, elmondása szerint ugyanis részben ezeknek köszönhetően a csapatok már túl sok információt szereznek a futamok előtt.

Danyiil Kvat (Fotó: XPB)

Miután Bakuban jóformán elmaradt a teljes első szabadedzést (azt követően, hogy George Russell autóját alulról eltalálta egy kilazuló csatornafedél, és a pályát alaposan átvizsgálták), ismét szóba került, hogy le lehetne rövidíteni a hétvégék programját, a csapatok ugyanis kevesebb edzéslehetőséggel is fel tudnak készülni a futamokra.


Egyesek szerint ezzel a futamok is izgalmasabbak lennének, hiszen péntekenként, a kétszer másfél órás edzés alatt a csapatok már túl sok információt gyűjtenek. Így van ezzel Danyiil Kvjat is, aki az első két gyakorlás eltörlését javasolja.
Danyiil Kvjat (Fotó: XPB) Danyiil Kvjat (Fotó: XPB)


Az orosz szerint elég lenne egy szabadedzés szombatonként, az új helyszínek esetében pedig beiktathatnának egy-egy plusz edzésnapot. „Talán csak szombaton kéne pályára gurulnunk” – kezdte az orosz. „És ennyi. Őszintén, most már minden pályán túl sok információt gyűjtünk. Az új pályákon lehetne egy kis plusz pályaidőnk, mint például jövőre Vietnámban. A vezetőség dönt. Ők tudják, mi a jó és mi nem. A versenyzők mind mások. Van, akinek öt óra kéne. De nekem nem” – tette hozzá.


A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner is úgy érzi, lenne értelme a kétnapos hétvégére való áttérésnek, főleg akkor, ha valóban komolyabb bővülés előtt áll a versenynaptár (erre pedig számíthatunk, a Liberty Media ugyanis több helyszínnel is tárgyal, Vietnám pedig már meg is kapta a futamát, de Hollandia visszatérése is igen valószínűnek tűnik).


„Szerintem minden attól függ, hány futamunk lesz” – kezdte a brit. „Ha több, akkor egyértelmű, hogy valahogy össze kell tömöríteni az eseményeket. Bakuban láttuk, hogy egy szabadedzéssel is egészen jól működtek a dolgok, szóval lehet, hogy csak egy lesz. Ebben az esetben a dolgozóknak és az alkatrészeknek is elég később megérkezniük a helyszínre. Lehet, hogy egy szabadedzés elég lesz egy hétvégére” – magyarázta.
Christian Horner (Fotó: XPB) Christian Horner (Fotó: XPB)