Egymás vázával megy Barcelonában Kubica és Russell

Vázat cserélt Barcelonára George Russell és Robert Kubica, ám továbbra is az újonc brit volt elégedettebb a Williams autójával.

George Russell (Fotó: XPB)

A csapat két autójának különbözőségére és furcsa problémákra panaszkodott Robert Kubica az előző négy versenyhétvégén. A Williams egyelőre nem talált bizonyítékot arra, hogy a két gép ténylegesen eltér egymástól, és miután a probléma forrásának tartott padlólemez Bakuban a csatornafedeles incidens során tönkrement George Russell autóján, a közvetlen vizsgálatra ezen a téren már nincs is mód.


Barcelonára így is történt némi variálás. Russell elárulta, hogy jelenleg ő használja azt a vázat, amellyel az első négy nagydíjon csapattársa versenyzett, míg Kubica az ő azerbajdzsáni kasztniját kapta meg, amit csapatának a csatornafedeles incidens miatt kellett bevetnie. „Robert eleve új vázat kapott volna, ez volt az eredeti terv. Mivel az én kasztnim megsérült Bakuban, nekem most Robertére kellett váltanom. Ő pedig az én bakui vázammal megy” – avatott be a brit újonc.


Kubica az első szabadedzésen 0,1 másodperccel megelőzte az akkor még sokat küszködő kollégáját, délutánra viszont 0,6 másodperces hátrányba került, a nap végén pedig elmondta, az új váz ellenére is elégedetlen volt az FW42-essel. „Az első edzésen nem voltam olyan elégedetlen, és teljesítettük is a programunkat. A második edzésen már nem voltam olyan elégedett. Már ismerjük az okot, de összességében még így is rendben volt. Elővigyázatosságból álltam meg harminc percre, mert cseréltünk valamit. Emiatt nem tudtuk végigcsinálni a hosszú etapot. Az első edzésen jó volt az autó, a másodikon nem igazán. Az én autómra nem került komoly fejlesztés, amiről azt éreztem volna, hogy nagy változást eredményezett az előző versenyekhez képest” – összegzett a lengyel.
Robert Kubica (Fotó: XPB) Robert Kubica (Fotó: XPB)


Russell ennél elégedettebbnek tűnt, és előrelépésről beszélt. „Egy kicsivel talán közelebb kerültünk a mezőnyhöz, mint vártuk. Azt hallottuk mindenkitől, hogy hozzák az újításokat, hogy szinte teljesen új lesz az autójuk, ezért most egészen elégedettek vagyunk. Az természetes, hogy Barcelonába mindenki hoz fejlesztéseket. Mi a késésünk miatt inkább tesztelő üzemmódban vagyunk, mert szeretnénk teljesebb képet kapni az autónkról. Ezek a tesztek ma nagyon pozitívak voltak, és egész jó képet kaptunk.”