Újabb hiba Leclerc-től – széthullott a Ferrarija

Sorozatban második időmérőjét viszi zátonyra Charles Leclerc-nek egy hiba. A monacóinak csak a harmadik sorban jutott hely Barcelonában.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A hétvége nagy részében Charles Leclerc tűnt hajszállal gyorsabbnak a Ferrari versenyzői közül. Pár századdal az időmérő edzés Q1-es szakaszában is jobb időt autózott csapattársánál, aztán jött a Q2, és egy ártalmatlannak tűnő kis hiba az egész kvalifikációját megváltoztatta.


Leclerc a második DRS-zónához vezető gyors jobbos kanyarból egy kicsit agresszívebben jött ki a kelleténél. Ferrarija rácsúszott a külső magasított kerékvetőre, és ahogyan a hasa átugrott a hurkás akadályon, pár elem lerepült az autóról. Ideje ezzel 0,9 másodperccel elmaradt Sebastian Vettelétől, és miután nem volt biztos a továbbjutása, a hajrában friss lágy szetten újabb kört kellett teljesítenie.


Az eset két szempontból is hátrányosan érintette: egyfelől egy friss szettje maradt a Q3-ra, másfelől a szerelőknek át kellett nézniük az autóját, és helyre kellett hozniuk, amit még lehetett. Leclerc csak az utolsó percekben hagyta el a garázst, és egy hűtőkör közbeiktatásával két repülőkört teljesített, ám azok nem sikerültek makulátlanul, így a végén nemcsak Vettel, de Max Verstappen is megelőzte. Sokon azért nem múlt: csapattára 0,059, Verstappen 0,012 másodpercet adott neki.
Charles Leclerc (Fotó: XPB) Charles Leclerc (Fotó: XPB)


„Nem vagyok túl boldog” – nyilatkozta a bakui időmérőjét szintén egy hibával tönkretevő Leclerc. „Nem értem, hogy a Q2-ben hogyan veszíthettem el ennyit az autóból azon a kerékvetőn. Nem számítottam rá. Volt egy kicsi alulkormányzás, de padlógázon tartottam, mert azt gondoltam, minden rendben lesz.”


Nem lett. A sérülés pedig elmondása szerint az autó teljesítményére is rossz hatással volt. „Sajnos elég sok minden letört. Újra ki kellett mennem a Q2-ben, hogy még egy kört teljesítsek. Az autó egyensúlya ekkor nagyon furcsa volt. Átnéztük az autót, hogy lássuk, minden rendben van-e vele.”


Tekintve, hogy Barcelona nem az előzési lehetőségeiről híres, a pozícióvesztés a lehető legrosszabb pályán jött Leclerc számára. Bár jó hírnek ez nem nevezhető a Ferrari szempontjából, most azzal próbált vigasztalódni, hogy sokkal többre ép autóval sem vihette volna szombaton. „Amúgy sem lehetett volna jobb, lassabbak voltunk a Mercedesnél. Ez van” – állapította meg vállát megvonva.