Az FIA döntött Strollék ügyében

Lando Norris és Lance Stroll sem kap büntetést a Spanyol Nagydíjon történt ütközést követően, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis versenybalesetnek nyilvánított az esetet, amiért a bírák véleménye szerint egyiküket sem lehet egyértelműen felelősségre vonni.

FIA logó (Fotó: XPB)

A két fiatal pilóta a futam negyvenötödik körében ütközött, miután Norris megpróbálta átvenni a tizennegyedik helyezést ellenfelétől, aki elmondása szerint nem hagyott neki helyet a kettes kanyarban (ő maga úgy védekezett, hogy nem is volt elengedő kettejük számára). Mondandójukat természetesen az FIA versenybírái is meghallgatták.


Ezen felül az esetről készült videofelvételeket is átnézték, majd úgy döntöttek, egyik pilótát sem vonják felelősségre a történtekért, tehát nem osztanak ki büntetést az incidensért (ami így hivatalosan versenybalesetnek lett minősítve).
Lance Stroll (Fotó: XPB) Lance Stroll (Fotó: XPB)


Közleményükben megemlítik, Norris nem fejezte be az előzési manővert, hiszen nem volt teljesen ellenfele mellett. A versenybírák úgy vélik, Norris leállíthatta volna a manővert, hogy elkerülje az ütközést, Strollnak pedig mindenképpen tudnia kellett, hogy riválisa – aki már a célegyenes végén megindított a támadást – mellé kerülhet a kanyarban.  


A történtekért viszont „egyik versenyzőt sem lehet, vagy lehet teljes mértékben hibáztatni”, ezért tekintettek el – a sportszabályzat 38.2-es bekezdésének értelmében – a szankcionálástól (büntetést egyébként csak Monacóra kaphattak volna, hiszen a versenyt mindketten feladták).