Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: A furcsán működő kuplung fosztott meg a győzelemtől

Bottas: A furcsán működő kuplung fosztott meg a győzelemtől

Sky Sports, Crash
Eddig tapasztalt furcsa rendellenesség rontotta el Valtteri Bottas rajtját, aki elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyesmivel kell szembesülnie egy verseny döntő pillanatában.

A bakui „langyos” összecsapásuk és Lewis Hamilton ígérete („Legközelebb nem adom ilyen könnyen!”) után sokan remélték, hogy ha már teljesen egyoldalúvá teszi az idei versenyeket a Mercedes, legalább a két versenyzőjük vív egy jó csatát Barcelonában. Ám az igazán komoly ütközet ezúttal is elmaradt: a két versenyző között idén ötödik alkalommal is az döntött a sorrendről, melyikük jött ki jobban a rajtból.

Talán sorozatban harmadszor szerezte meg a pole pozíciót Valtteri Bottas, de a helyzetkihasználása eddig nem a legjobb. Sorozatban harmadszor torpant meg ugyanis az első métereken. És mivel Lewis Hamilton határozottabban rugaszkodott el nála, Bakuval ellentétben ezúttal az első kanyar íve sem mentette meg őt. A finn a külső ívre került csapattársával szemben, aki rövidebbet tudott így fékezni. Pechjére eközben Sebastian Vettel is megjelent a balján, aki blokkolós fékezésével majdnem összeszorította őt a másik Mercedesszel. A csillagosok házi párbaja tulajdonképpen ezzel véget is ért: a rajt most újra Hamilton győzelmét dobta ki.

Bottas a leintés után elárulta, egy rejtélyes műszaki fennakadás, egy kuplungprobléma fogott ki rajta. „Nagyon bosszantó ez a nap. A rajtnál vesztettem el, és a tükörbe tudok nézni, azt mondva, hogy ez nem az én hibám volt. Volt egy bizonyos gondom a kuplunggal. Vibrált a rajtnál, amit még sosem tapasztaltam korábban. Ezért volt lassú az indulásom. Szeretnék rájönni, hogy mi történt” – magyarázta a csalódott versenyző, aki a bajnoki vezetést is újra elbukta Hamiltonnal szemben.

Ami a vibrációt illeti, elmagyarázta: „Furcsán viselkedett a kuplung. Ráfogott, elengedett, ráfogott, elengedett. Sosem tapasztaltam ilyesmit, és ezen ment el minden. Nem működhet így egy kuplung egy versenyen.”

A rajt döntő mozzanatnak bizonyult (Fotó: XPB) A rajt döntő mozzanatnak bizonyult (Fotó: XPB)

Szembesítették a ténnyel, Hamilton a rajt után sokkal erősebb tempóra volt képes nála, és volt, hogy közel 10 másodpercre tudta növelni az előnyét vele szemben. Bottas szerint azonban ez a különbség is a rajtnak volt köszönhető. „Elöl sokkal könnyebb a dolgod, kontrollálhatod a tempót. Aki hátul van, az próbálja tartani a lépést, de a zavaros levegő miatt ezen a pályán sokat csúszkálsz. Számítottam arra, hogy a verseny gyakorlatilag eldőlt az első kanyarban. Persze mindig próbálkozik az ember, vár a lehetőségekre, de ezzel ’game over’ volt.”

Bottasnak már a hajrában beküldött biztonsági autó sem segített. A kerékcseréjét éppen azt megelőzően ejtette meg, és mivel Hamilton azonnal a boxba hajtott a biztonsági jelzés után, esélye sem volt pozíciót nyerni vele szemben. Ahogy az újraindítás sem kínált számára igazi támadási lehetőséget.

A Mercedes sorozatban ötödször is kettős győzelmet aratott, ám ennek Bottas most csak korlátozott mértékben tudott örülni. „Lenyűgöző, amit a csapattal véghez viszünk. Le a kalappal az itteni csapattagok és a gyárban dolgozók előtt! Csapatként hihetetlen, hogy öt kettős győzelmet arattunk egymás után. Sok pontot gyűjtöttünk, minden egyes pont számítani fog idén, az biztos. De most mindenekelőtt arra szeretnék rájönni, miért volt ennyire rossz a rajtom, és miért fordulhatott elő ez a hiba” – füstölgött az idén eddig két győzelmet jegyző versenyző.

Borítókép: Valtteri Bottasnak nem esett jól ez a vereség (Fotó: XPB)

További tartalmak