Hamilton megkezdte a pszichológiai játszmázást Bottasszal...

Lewis Hamilton kezdi komolyan venni a Valtteri Bottas által jelentett fenyegetést? Finom pszichológiai hadviselésbe kezdett a finn ellen (is).

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Hogy a brit a sorok között időnként oda-odaszúr Sebastian Vettelnek, az már nem újdonság. A múlt évben is többször tett olyan kijelentést a médiában, amivel növelni próbálta a németre nehezedő nyomást, és idén is több alkalommal hívta föl külön a figyelmet arra, Charles Leclerc milyen kemény dió a német számára, mintegy a négyszeres világbajnokra uszítva a médiát. Barcelonába érkezve viszont már mintha Valtteri Bottas is a célkeresztjébe került volna.


Csütörtökön például előbb azt kezdte pedzegetni, hogy a finn leginkább az ő korábbi második számú mérnökének köszönheti az idei formajavulását. Bottasnak 2019-től Riccardo Musconi a versenymérnöke, aki az előző években Hamilton teljesítménymérnökeként dolgozott. „Ő bátorította arra, hogy olyasmiket csináljon, amiket én szoktam” – magyarázta Hamilton a beállítási munkálatokra utalva, ami szerinte idén hatékonyabban megy a finnek, mint az előző két idényben.


„Ezzel Lewis egy kis füstöt csinált” – jelentette ki az osztrák ORF szakértője, Alexander Wurz, aki szerint a brit egyfajta pszichológiai hadviselésbe kezdett csapattársa ellen.


Tézisét egy másik Hamilton-kijelentés is erősíteni látszik. Az ötszörös világbajnok Bakuban azt nyilatkozta, még nem lehetne egyértelműen kijelenteni, hogy Bottas lesz idén a fő ellenfele, Spanyolországban pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a finn máskor is indított már jól szezonokat, de nem tudott egy egész éven keresztül kiegyensúlyozott maradni, és a nyár változást hozhat gumifronton is. „Meglátjuk, mennyire lesz erős, amikor melegebbé válik az idő. Pár futamgyőzelem még nem elég ahhoz, hogy világbajnok legyél. És minden évet jól szokott kezdeni” – állapította meg.


„Ezt egyértelmű bosszantásnak szánta” – jelentette ki Wurz, aki azonban úgy véli, hogy Bottast ezúttal nem lehet félvállról venni. Mi több, szerinte a nyár akár még a kezére is játszhat, mivel jól boldogul a gumikkal, és a melegebb versenyeken ez előnyére válhat. „Tudom ezt, mert dolgoztam vele ezen a területen, amikor még a Williamsnél volt. Rendkívül jól érzi a dolgot, és az ilyesmi Szocsiban és itt, Barcelonában, az utolsó szektorban is sokat segíthet. El tudom képzelni, hogy idén ez a kezére játszik. Emellett mindig is gyors volt, most minden versenyen hozza a pontokat, és kevésbé balszerencsés, mint tavaly volt. Szóval kell vele számolni, ehhez jobb, ha Lewis hozzászokik.”
Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)


A jelek szerint Hamilton számol ennek a lehetőségével, a megnyilvánulásai egyelőre mégis azt sugallják, hogy magabiztos a házon belüli csata kapcsán. Ennek oka, hogy vereségeire eddig rendszerint volt magyarázata, hol egy rontott rajt (Ausztrália), hol pár elszúrt kanyar az időmérős kör elején (Baku), hol egy csapat érdekei miatt nem elég agresszív támadás (szintén Baku) formájában. „Tulajdonképpen odaadtam neki” – jegyezte meg sokatmondóan a legutóbbi rajtot követően az első helyért vívott csatájukról. Ezek mind azon hitét erősítik, hogy alapvetően gyorsabb a kollégájánál, és ha mindent jól csinál, továbbá a körülmények sem hátráltatják, akkor az az eredményben is megmutatkozik.


Sokáig Nico Rosberg ellen is így gondolta, ám akkoriban az is kiderült, hogy ha huzamosabb ideig nem a szája íze szerint alakulnak a dolgok, ki lehet őt zökkenteni. Rosberg szerint Bottas kezd ráérezni a jó módszerre, aminek lényege a stabilan jó eredmények mellett a Hamilton irányába mutatott higgadtság. „Lewist sosem bosszanthatod föl. Ha elkezd dühös lenni, akkor sokkal motiváltabbá válik, összeszedettebbé, és harap, mint egy terrier. Valtterinek ahhoz kell ragaszkodnia, amire én csak az utolsó szezonomban találtam rá” – elemezte a helyzetüket a 2016-os világbajnok, célozva a pályán mutatott agresszívebb és önzőbb hozzáállásra.


Talán az sem véletlen, hogy Hamilton Spanyolországban újra éppen a némettel közös éveiket kezdte el emlegetni, a színfalak mögötti titkolt (de ki nem fejtett…) történésekre utalgatva, melyek szerinte most nem ismétlődhetnek meg. Minél több ilyen megjegyzést hallunk tőle, annál biztosabbra vehetjük, hogy komoly és veszélyes ellenfelet lát Bottasban.


A finnen mindenesetre nem múlik: továbbra is szívósan hozza a csúcsformáját. Zsinórban harmadik pole-ja újabb hatásos válasz volt Hamiltonnak, és ha az újabb győzelem is összejönne neki, újabb lépést tenne magabiztos kollégája kizökkentése felé, ami 2016 óta senkinek sem sikerült.