Musorujsag
Élő Eredmények

Súlyos beteg szurkolójának ajánlotta győzelmét Hamilton

Súlyos beteg szurkolójának ajánlotta győzelmét Hamilton

Sky Sports, FIA, Instagram
Egy beteg szurkolójának ajánlotta spanyolországi futamgyőzelmét Lewis Hamilton. Elismerte, nagy szüksége volt erre a sikerre.

Az év elején még gyenge rajtjai miatt elégedetlenkedett, és azok miatt veszített el versenyeket Lewis Hamilton – mostanság ez jelenti a győzelmeinek kulcsát. A barcelonai sorozatban a harmadik olyan verseny volt, amelynek hatékonyabban rugaszkodott neki, mint Valtteri Bottas, és Kína után másodszor tudott már az első kanyarban az élre állni. Onnantól már csak annyi volt a dolga, hogy beossza a gumikat és a tempóját, s hazahozza idei 3., pályafutása 76. és barcelonai 4. győzelmét.

A szombati időmérős veresége után, mely sorozatban már a harmadik volt számára házon belül, nagy szüksége volt erre a visszavágásra. „Ma próbáltam rendbe tenni magam a tegnapi gyenge teljesítményem után. Az egyensúly kisebbfajta rémálom volt tegnap, de a versenytempóm összességében egészen jó volt. Elégedett voltam a versenyen. Amikor a rajtrácsra menet előtt mentem pár kört, még mindig nem voltam valami elégedett az egyensúllyal, ezért szükségem volt pár változtatásra. A stílusomon is igazítottam kicsit” – mesélte.

Azt is elárulta, hogy a nagy különbségű vereség után nem hitt feltétlenül abban, hogy képes lesz fordítani egy ennyire kevés előzési lehetőséget kínáló pályán. Ám a versenyt megelőzően egy különleges kisember történetéből merített erőt. „A tegnapi egy nehéz nap volt. De ma megérkeztem ide, és kaptam ezt az üzenetet ettől a fiatal kölyöktől, akit Harrynek hívnak. Megérintette a lelkemet, és ebből merítettem erőt. Amikor reggel fölkeltem, kicsit el voltam veszve. Nem tudtam, hogyan fog alakulni ez a nap. Aztán megkaptam ezt az üzenetet, és azt mondtam: »Rendben, látlak, Harry, megvagy!« Neki szeretném ajánlani ezt a győzelmet. Ha nézed: szeretettel küldöm ezt neked” – üzemte a Sky Sports kameráján keresztül.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

És hogy ki ez a Harry, és milyen üzenetről van szó? A kisfiúnál 2018 augusztusában diagnosztizáltak Ewing-szarkómát, ami egy gyerekeket megtámadó ritka csontrák. Azóta küzd az életéért – többek között azzal, hogy szurkol kedvenc versenyzőjének és csapatának, Lewis Hamiltonnak. „Küldtünk neki autogramkártyát és sapkát” – mesélte Hamilton, aki aztán egy köszönetmondó videót kapott cserébe Harrytől. Vele volt az aláírt fotó, fején a Mercedes-sapka, másik oldalán egy Mercedes-ruhás maci.

Harrynek április 29-én az orvosok kilenc hónap küzdelem után azt mondták, már csak egy hete van hátra, ám ő még mindig nem adta föl a küzdelmet. Szülei eközben pénzgyűjtésbe kezdtek, hogy ezzel támogassák a betegség elleni kutatásokat, hátha sikerül segíteniük a Harryhez hasonló sorsú gyermekeken. A kis szurkolójával a Mercedes csapata is foglalkozott közösségi oldalán, és arra buzdította az embereket, hogy támogassák a szülők kezdeményezését.

Hamiltont a fiú története ragadta meg igazán. Harry a múlt augusztusban megkezdett kemoterápia idején is rendszeresen járt az iskolába, játszott a barátaival, januárban megejtett műtétje után pedig annyira elszántan küzdött tovább a gyógyulásért, hogy már a betegsége utáni életét kezdte el tervezgetni. „Harry egyszerűen szereti az életet. Egy szemtelen és csintalan, de nagyon szeretni való és udvarias fiú. Akkor a legboldogabb, amikor homokból építhet épületeket, kagylókat keresgélhet, vagy jéghideg vízben taposhat. Ő egy erős oroszlánkölyök, aki szereti az iskolát, játszani a barátaival, és futkosni, amíg bajt nem csinál” – jellemezték őt szülei. „Harry kedvenc kijelentése a kemoterápia alatt az volt: ’Intézzük ezt el!’ Harry előtt tisztelegve az ’intézzük ezt el’ hozzáállással adományozzanak némi pénzt, hogy legyőzzük ezt a borzalmas kórt, hogy jövőt adjunk a gyerekeknek, és reményt a családjuknak” – buzdítottak jótékonykodásra.

Hamilton e történetet látva jött rá arra, hogy nincs vesztett ügy. „Laza voltam a verseny előtt, de szükségem volt az inspirációra, valamire, amibe kapaszkodhatok. Ezt a győzelmet neki ajánlom. Az ember ki akar menni, és tenni valamit valakiért, de ez nem mindig jön össze. Ő most nézett, és hamarosan üzenni fogok neki. Valami különlegessel akarunk készülni a számára” – bocsátotta előre.

Lewis Hamilton és Dieter Zetsche (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Dieter Zetsche (Fotó: XPB)

De a futamgyőztes Harry mellett egy másik személynek is hálás volt Barcelonában. A dobogóra kísérő Dieter Zetschéről van szó, akinek a mostani volt az utolsó F1-es versenye a Daimler-Benz elnökeként, hiszen hamarosan átadja a stafétát Ola Källeniusnak. „Ő nagy támogatóm volt már tizenhárom éves korom óta. Részt vett a döntéshozatali folyamatban, amikor arról volt szó, felkaroljanak-e gyerekként. Amikor a McLarenhez kerültem, akkor is beleszólása volt abba, hogy kapjak-e esélyt a 2007-es F1-es debütálásra. Aztán csatlakoztam ehhez a csapathoz, és azóta többször is hosszabbítanunk kellett. Ez volt az ő utolsó versenye velünk, és szeretnék nagy köszönetet mondani neki” – mondta Hamilton.

Végül csapata előtt is kalapot emelt. „Nagyon-nagyon elégedett vagyok a csapat egészének teljesítményével. Nagyon keményen dolgoznak. Fejlesztésekkel érkeztünk ide, és ennyire dominánsak voltunk – ezzel demonstráltuk, mennyire erős ez a csapat! Ez a világ legjobb csapata! Nagyon egységesek vagyunk.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak