Verstappen: Bosszantó, de a Mercedes mindent megérdemel

Bármennyire is nyomasztó a Mercedes fölénye, Max Verstappen szerint megérdemlik a sikereiket. Számukra nem lát mentséget, autójukat semmilyen területen nem látja jobbnak az Ezüstnyílnál.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Péntektől kezdve azt hajtogatta a Red Bull Barcelonában, hogy ha az utolérhetetlen Mercedest nem is, a Ferrarit igenis lesz esélyük legyőzni. Helmut Marko tanácsadó és Max Verstappen is határozottan hitt a verseny előtt a dobogós esélyükben, és hamar bizonyították, hogy nem a levegőbe beszéltek. A holland a rajtot követően ezúttal nem támadó üzemmódban volt, hanem kivárásra játszott. Megvárta, míg Sebastian Vettel elfékezi magát a külső íven, majd a szintén megingó Valtteri Bottasszal együtt némi akadályt jelent Charles Leclerc számára is, és surranópályán szépen ellopta a hőn áhított 3. pozíciót. Aztán agresszív (lágy, lágy, közepes) két kiállásos stratégiájával már nem is adott több esélyt a vörösöknek arra, hogy visszaelőzzék.


„Nagyszerű versenyt teljesített. Az első kanyaros manővere fergeteges volt. Utána pedig óramű pontossággal futotta egyik kört a másik után. Az ilyesmi könnyebbé teszi a stratégia megtervezését is” – dicsérte a bajnokságban újra 3. Verstappent Christian Horner csapatfőnök.


„Sosem mehetsz biztosra, de tudtam, hogy harcban leszünk a Ferrarival. Már az időmérőn is nagyon közel voltunk hozzájuk, és a verseny az első körben dőlt el, amikor megelőztem Sebet a hármas kanyar külső ívén. Az klassz volt, és onnantól már futhattam a saját tempómat. Próbáltam követni a Mercedeseket, de túl gyorsak voltak, így örülök a dobogónak és annak, hogy újra harmadik vagyok a bajnokságban” – összegzett a versenyző.
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


A rajt utáni óvatosságáról is kérdezték. „Hárman érkeztek egymás mellett az első kanyarba – nem hiszem, hogy egy negyediknek volt még ott hely… Lazán vettem, és ez bevált, mert végül én voltam jó helyzetben a hármas kanyarban. Ez jó lehetőséget nyitott meg előttem a dobogós helyre” – kommentál.


Verstappen idei második dobogóját ünnepelte, és sorozatban 14. alkalommal ért célba a legjobb ötben, ami kiegyensúlyozottságát dicséri. A hétvégén a Red Bull is előrelépést tett azok után, hogy az előző három alkalommal nem jött össze nekik a dobogó a Ferrari miatt. Szépséghiba, hogy a Mercedes őket is éppúgy tönkreverte, mint a Scuderiát…


„Jó volt a fejlődésünk, de nem annyira, mint a Mercedesé. Még mindig keményen kell dolgoznunk, és jobb dolgokkal kell előállnunk. De jó látni, hogy legalább a Ferrarira fölzárkóztunk, ennek örülök” – mondta az érem két oldaláról Verstappen, aki nem tartja fairnek azt mondani, hogy a csillagosok dominanciájukkal agyonnyomják a szezont. „Valóban bosszantó, de megérdemlik az egészet, mert jó munkát végeznek. Egyszerűen még keményebben kell dolgoznunk, próbálni még jobb dolgokat az autóra tenni.”


Bár úgy látja, hogy a „szokásos” pályáik, Monaco, Szingapúr és Mexikó idén is kedvezhetnek a Red Bullnak, Verstappen a jelenleg formákat látva nincs meggyőződve arról, hogy az RB14-es van annyira jó, hogy például favoritként érkezzen meg Monacóba, ahol tavaly dominálni tudtak. „A bakui versenytempónk jó volt, de ide mindenki fejlesztésekkel jött, és egyértelmű, hogy a Mercedesszel szemben egy kicsit teret vesztettünk. De a Ferrarira fölzárkóztunk. Az itteni lassú szektorban nyújtott teljesítményünket elnézve nem mi leszünk a favoritok Monacóban, és arra sem számítok, hogy olyan lesz, mint tavaly, amikor nagyon versenyképesek voltunk ott.”
Max Verstappen (Fotó: XPB) Max Verstappen (Fotó: XPB)


„Nem gondolnám, hogy bármelyik kanyarban is erősebbek lennénk a Mercedesnél. Szó sincs arról, hogy rossz autó a miénk, de jelenleg a Mercedes egy kicsivel gyorsabb mindenhol. A közepes tempójú, a nagy tempójú kanyarok nagyjából hasonlóak, de sok múlik a leszorítóerő mértékén is, amit az adott hétvégén választasz. Ezen a pályán jók voltak a lassú kanyarokban, és ez általában jó jel Monacóra” – ismerte el.


Főnöke szerint ha ennyi idő alatt ilyen nagyot tudtak fejlődni, talán még a bajnoki címvédőt is jobban megszorongathatják a folytatásban. Barcelonában magukat látta a második erőnek. „Max első köre kiemelkedő volt. Agresszív stratégiát választottunk, de a tempónk is megvolt a Ferrari legyőzéséhez. Tekintve, hogy a téli tesztek nyolc-kilenc hete voltak, biztató, hogy ennyi idő alatt sikeresen eltüntettük a különbséget. Most azon leszünk, hogy a Mercedesszel szembeni hátrányunkat is eltüntessük” – ígérte Horner.