Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Ne minket hibáztassanak! Ez a valaha volt legjobb csapat!

Hamilton: Ne minket hibáztassanak! Ez a valaha volt legjobb csapat!

Motorsport Week, Motorsport, Sky Sports
Lewis Hamilton is jobban örülne egy jobb formában lévő Ferrarinak, ám szerinte az ellenfeleket illeti kritika a 2019-es egyhangúságért.

Az előszezonban még az eddigi legszorosabb és legnehezebb szezonjukra készült Lewis Hamilton, végletekig kiélezett csatákra a Ferrari és a Red Bull versenyzőivel. Ehhez képest öt futam után még mindig csak a Mercedes rendelkezik futamgyőzelmekkel, ráadásul egyik alkalommal sem engedélyeztek jobb helyezést a többieknek a 3. pozíciónál. Miközben az utóbbi két szezon azt sejttette, hogy talán a végéhez közeledhet a Mercedes-uralom, jelen állás szerint úgy fest, hogy a 2014 óta tartó korszakuk legsikeresebb és legfölényesebb éve lesz a mostani.

A nyomasztó egyoldalúság nem kedvez a sportágnak, az egyetlen kapaszkodó most, hogy talán a Mercedes két versenyzője vív majd egymással egy kiélezett csatát a végső győzelemért. Lewis Hamilton Barcelonában újra lépéselőnybe került Valtteri Bottasszal szemben: idei harmadik győzelmét aratva átvette a vezetést a bajnokságban, és még a leggyorsabb körök tekintetében is egyenlített.

Az ötszörös világbajnok sima győzelme után elismerte csapattársa teljesítményét, mégis jobban élvezné, ha más csapatok versenyzőivel is csatázhatna. „Az első számú fenyegetést mindig a csapattársad jelenti, és ez Valtteri. De még nagyon az elején járunk. Nem annyira élvezetes ez, mint amikor egy rivális csapattal küzdesz. Az F1 erről szól: jössz, és más csapatokkal akarsz megküzdeni, akik szintén a legjobb formájukat nyújtják, és másik két versenyzővel, akik megkeverik a kártyákat. Amikor ez hiányzik, az kevésbé izgalmas a versengés szempontjából, mint csapaton belül harcolni. Az F1-nek nem ilyennek kéne lennie. De jelenleg ez van, és már a múltban is volt ilyen” – fogalmazott Hamilton.

A szokásos kép: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a mezőny élén a Mercedesszel (Fotó: MTI/EPA) A szokásos kép: Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a mezőny élén a Mercedesszel (Fotó: MTI/EPA)

E helyzet kapcsán gyakran szokás emlegetni, hogy a Mercedes teszi tönkre az idényt, ám Hamilton szerint ez igazságtalan megállapítás. „Ez nem a mi hibánk, a mi fiaink csak jól végzik a munkájukat” – emlékeztetett, a Ferrarira és a Red Bullra tolva a felelősséget, akik nyilvánvalóan nem dolgoznak olyan jól.

Ugyanerre világított rá Toto Wolff is, még a vasárnapi újabb győzelmüket megelőzően. „A Mercedesnél minden egyes csapattag a legjobbját igyekszik nyújtani, nagyon motiválja őket, hogy ilyen eredményeket érjünk el. Számunkra ez a fontos: minden nappal fejlődni. Nem gondolhatunk arra, hogy a teljesítményünk használ vagy árt-e a Forma–1-nek, ezzel mi semmit sem kezdhetünk. Csináljuk, amit tudunk, és élvezzük.”

A nagy fölény a 2014 óta uralkodó Mercedes csapatának kiteljesedését jelképezi. Korábban még Michael Schumacher Ferrari-csapata sem volt képes egymást követő hat alkalommal megnyerni mindkét bajnokságot, de a csillagosok most valósággal száguldanak e rekorddöntés felé.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

Hamilton úgy érzi, sosem látott még ennél jobb gárdát a Forma–1. „A Red Bull idén jobb motort kapott, de úgy tűnik, most nem építettek olyan jó autót, mint a korábbi években. A Ferrarinak meg itt van a jó motorja, de közben szenvedtek az utolsó szektorban. Mi vagyunk a valaha volt legjobb csapat, és ennek nagyon-nagyon nehéz lesz véget vetni. Az autónk is fantasztikus, csak meg kell találni a működési tartományát, és hozzá kell alakítani a vezetési stílusomat. Ez nem mindig megy jól. De ettől még ez a legjobb autó, amit valaha építettünk.”

Legénységét Wolff is csúcsformában érzi. „Jobbak vagyunk, mint valaha. Élvezzük, amit csinálunk, és továbbra is keményen nyomjuk. Ha találsz célokat egy csoporton belül, az nagyon hatásos tud lenni. Egy nyugodt és pozitív hangulat uralkodik nálunk, kiváltság ilyen helyzetben lenni, hogy már öt bajnokságot nyertünk, és lehetőségünk van a hatodikra, ami előttünk még senkinek sem sikerült. És más sportágban sem érték el világbajnoki szinten ugyanezt. Ez egységbe kovácsol minket az utunkon.”

Borítókép: Lewis Hamilton és a Mercedes barcelonai ünneplése (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak