Musorujsag
Élő Eredmények

Hárompontos koccanás: főnökük elbeszélgetett a Haas versenyzőivel

Hárompontos koccanás: főnökük elbeszélgetett a Haas versenyzőivel

Sky Sports, Autosport
Ütközésbe és pontvesztésbe torkollott a Haas versenyzőinek csatája Barcelonában. Főnökük elbeszélgetett velük.

Mindössze 11 ezred döntött a szombati időmérő edzésen a 4. rajtsort kisajátító Haas két versenyzője között. A csapattársával szemben alulmaradó Kevin Magnussen utána azt nyilatkozta, az előző pont nélküli, gyengélkedős futamaik miatt vasárnap mindennél fontosabb lesz számukra a pontszerzés, ezért nem fog számítani, hogy milyen sorrendben érnek célba, csak az, hogy a 7-8. helyen tegyék, ideális esetben egy unalmas versenyen.

Miután a Spanyol Nagydíj hajrájában pályára küldték a biztonsági autót, a Haas a tempó visszafogását kihasználva mindkét versenyzőjét kerékcserére hívta. Előbb a hátrébb álló Magnussent, hogy levédje a mögötte érkező Toro Rossótól, majd Romain Grosjeant, akinek volt némi előnye. Az újraindítás után a francia vezetésével a célt jelentő 7-8. pozícióban haladtak, aztán eljött a pillanat, amikor a gumiját hamarabb fölmelegítő Magnussen kidobta autójából a szombati kijelentését, s vele együtt a csapat prioritását, és egyből támadni kezdte csapattársát a jobb pozícióért…

Az unalmas versenybe éppen ők csempésztek ezzel némi akciót, a 7-8. hely pedig nem lett meg.

Grosjeannak először le kellett vágnia az első kanyarkombinációt, majd másodszorra összekoccanniuk is sikerült a 2-es kanyarban. Magnussen elérte saját célját, megszerezte a 7. helyet, amivel újra a középmezőny legjobbja lett, csapata viszont három pontot veszített, mivel Grosjean a történtek után padlólemeze sérülése miatt lassulni kezdett, sorra előzgették őt az ellenfelek, és éppen csak meg tudta menteni a 10. pozíciót, ami idei első pontját jelentette számára.

Romain Grosjean pályalevágása (Fotó: XPB) Romain Grosjean pályalevágása (Fotó: XPB)

A két „kakas” a leintés után feltűnően szűkszavú volt az incidensük kapcsán. „Az újraindítás jó volt, sikerült fölmelegítenem a gumikat. Keményen dolgoztam, megelőztem Romaint, majd támadtam Gaslyt is, de nem tudtam tartani vele a lépést. Volt egy kis koccanás a csapattársammal – az ilyesmit nyilván próbálja elkerülni az ember” – kommentált Magnussen.

„Egy kicsit mozgalmas volt a csata. Nem igazán leltem benne örömömet, de ez van. Jó hétvége volt, mert jó volt a tempónk” – próbált a pozitív oldalról közelíteni Grosjean.

A versenyükben több volt ennél, jól tudták, és az előzetes cél sem ez volt, így a csapat összességében nem lehetett teljesen elégedett. Günther Steiner a történtek után el is beszélgetett két versenyzőjével. „Beszéltem velük a futam után, szerettem volna elsimítani a dolgot. Sikerült, rendben vagyunk. Egyiküket sem hibáztatom. Megmondtam nekik: »Nem fogok itt ülni éjfélig, hogy a videókat nézegessük, és próbáljuk eldönteni, kinek a hibája volt.« Tanulnunk kell ebből, és tovább kell lépnünk. Egészen szerencsések voltunk, még ha veszítettünk is pár pontot, mert legalább mindkét autónk pontszerző helyen ért célba, és ez jó. A kapcsolatuk épp olyan jó, mint eddig, és biztosra akartam menni, hogy egyikük se mondjon semmi olyasmit, amivel felbosszantja a másikat” – nyilatkozta a csapatfőnök.

A nagyjából negyedórás diskurzus végkövetkeztetése az volt, hogy Steiner közölte, több ilyen esetet nem akar látni. Azt azonban ő is elismeri, nincs garancia rá, hogy nem is fog. „Rosszabbnak tűnt, mint amilyen valójában volt. Elfogadták, amit mondtam. Belenéztünk egymás szemébe, és egyetértettünk abban, hogy ezt most rendeztük, és úgy megyünk tovább, ahogyan előtte is dolgoztunk. Hogy tudom-e garantálni, hogy többé nem csinálják ezt? Nem.”

Steiner a második koccanás után egyébként mindkét versenyző rádiójába ordította: „Abbahagyni!” Steiner: „Nem szerettem volna, ha elharapózik a dolog.”

Kevin Magnussen és Romain Grosjean  (Fotó: XPB) Kevin Magnussen és Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Gene Haas csapattulajdonos úgy érzi, szerencsések voltak, hogy elkerültek egy komolyabb konfliktust. „Lehetet volna ebből egy rossz nap is, ha keményen kiütötték volna egymást. Versenyeztek, minden tőlük telhetőt megtettek, de van, hogy egyet hátrébb kell lépni, és gondolni kell arra, kivel is küzdesz. Szerencsénk volt, hogy megúsztuk ennyivel” – mondta az amerikai.

Steiner azért nem hazudtolta meg önmagát, most is volt a tarsolyában egy feszültségoldó tréfa. „Végső soron pontokat vesztettünk, de legalább feldobtuk kicsit az unalmas versenyt… Igazán kaphatnánk pár bónuszpontot azért, hogy szórakoztattuk a nézőket” – javasolta.

Borítókép: Romain Grosjean és Kevin Magnussen ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak